Nemci sa chcú poučiť z JAR, Ghana musí bodovať

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 11:08 • 2 min
Nemci sa chcú poučiť z JAR, Ghana musí bodovať

FORTALEZA - Impozantný vstup do turnaja, rozdiel 35 miest v rebríčku FIFA (2. resp. 37) a z toho plynúca vnútorná pohoda v tíme.

slovakia

left justify in out

To sú len tri z množstva faktorov, prečo sú nemeckí futbalisti favoritmi sobotňajšieho súboja s Ghanou v rámci G-skupiny majstrovstiev sveta v Brazílii.

 

Zverenci trénera Joachima Löwa deklasovali v úvodnom svojom vystúpení na MS 2014 Portugalsko 4:0, napriek tomu dvíhajú varovný prst. Aj pred štyrmi rokmi v JAR v ouvertúre zvíťazili nad Austráliou 4:0, ale v druhom zápase zakopli so Srbskom (0:1) a potom sa museli strachovať o postup. Tento scenár už nechcú zopakovať. "Po celý čas sme vtedy cítili nôž na krku. Vykúpila nás až strela Mesuta Özila v zápase proti Ghane. Verím, že to bola pre nás dostatočná výstraha," zamyslel sa Per Mertesacker. 

Dvadsaťdeväťročný a takmer dvojmetrový obranca má pred sebou stý reprezentačný duel. Viac ako toto okrúhle jubileum ho však zamestnáva fakt, kto nastúpi po jeho boku v strede obrany. Nasadenie Matsa Hummelsa je neisté po jeho zranení stehenného svalu a predčasnom odstúpení zo zápasu s Portugalskom. Nahradiť by ho mohol Shkodran Mustafi, ktorý ho zastúpil aj v záverečných 20 minútach v úvodnom zápase Nemcov na MS 2014.

 

"Každá zmena zákonite vyvoláva otázniky. Na druhej strane všetci sme dosť skúsení na to, aby sme vedeli, čo máme robiť, keď sa ocitneme na trávniku. Ak Shkodran nastúpi, verím, že nebude mať problém," dodal Mertesacker pre server Deutsche Welle. 

 

Súboj Nemecka a Ghany má v sebe po štyroch rokoch opäť náboj vzájomnej konfrontácie bratskej dvojice Boatengovcov. Obaja majú rovnakého ghanského otca, obaja sa narodili v Londýne, ale Jérome reprezentuje Nemecko a Kevin-Prince Ghanu. Pred štyrmi rokmi Nemci nemohli prísť "ghanskému" Boatengovi na meno po jeho zákroku na Michaela Ballacka, po ktorom vtedajší nemecký kapitán prišiel o štart na majstrovstvách sveta a bratia sa medzi sebou nerozprávali. Teraz nemecká strana tvrdí, že táto téma je dávno zabudnutá. "Už sme to dávno pustili z hlavy," potvrdil Mertesacker pre Kicker. 

Zatiaľ čo Nemci chcú v sobotu na Estadio Castelao potvrdiť dobrý vstup do turnaja, Ghana potrebuje po prehre s USA (1:2) bodovať. Ak teda chce pomýšľať rovnako ako pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike na postup do vyraďovacej fázy. Vtedy si ho futbalisti zo západu Afriky vybojovali z rovnakej skupiny práve s Nemeckom. 

 

"Nebude ľahké postúpiť z našej skupiny, ale pokúsime sa o to. Uspieť nad Nemeckom znamená zahrať na hranici svojich možností. Verím, že moji hráči sú na to pripravení," cituje server Ghanskej futbalovej federácie trénera Kwesiho Appiaha. Dobrou správou pre kouča "Black Stars" je návrat stredopoliara Michaela Essiena, ktorý mal problémy s prstom na nohe. 

 

Vzájomná konfrontácia Nemecka a Ghany z minulosti registruje okrem spomenutého súboja z MS 2010 (víťazstvo Nemcov 1:0) už iba jedno oficiálne stretnutie. Úspešnejší boli opäť Nemci, ktorí 14. apríla 1993 v Bochume rozdrvili svojho afrického protivníka 6:1. Sobotňajší duel základnej G-skupiny Nemecko - Ghana povedú arbitri z Brazílie. Hlavným bude Sandro Ricci, na čiarach mu budú pomáhať jeho krajania Emerson de Carvalho a Marcelo van Gasse. 

Tabuľka G-skupiny: 
1. Nemecko 1 1 0 0 4:0 3 
2. USA 1 1 0 0 2:1 3 
3. Ghana 1 0 0 1 1:2 0 
4. Portugalsko 1 0 0 1 0:4 0 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies