Nemci považujú Spojené štáty za najväčšiu hrozbu pre svetový mier

NETKY.SK • 13 Február 2019, 20:11 • 2 min
Nemci považujú Spojené štáty za najväčšiu hrozbu pre svetový mier

BERLÍN — Väčšina obyvateľov Nemecka považuje Spojené štáty za krajinu predstavujúcu najväčšie nebezpečenstvo pre svetový mier. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu nemeckého Centra pre stratégiu a vyššie riadenie, o ktorých v stredu informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto údajov označilo Spojené štáty za najväčšiu hrozbu 56 percent opýtaných. Na ďalších priečkach sa umiestnili Severná Kórea, Turecko a Rusko.

 

Jasná väčšina (62 percent) tiež označila správanie niektorých hláv štátov za najväčšie riziko pre stabilitu vo svete. Nižšiu dôležitosť pripísali respondenti vojenským konfliktom či zmene klímy.

 

Výsledky prieskumu, prezentované v "Bezpečnostnej správe 2019", tiež ukázali nárast osobného pocitu bezpečia obyvateľov Nemecka v období od roku 2016. Ako v Berlíne uviedla Renate Köcherová z Inštitútu pre demoskopiu v Allensbachu, výrazne ustúpili napríklad obavy zo straty živobytia, okradnutia alebo terorizmu. Köcherová však nevylúčila, že situácia sa môže rýchlo zmeniť.

 

 

Podľa uvedenej štúdie majú Nemci veľké obavy z toho, že vo vyššom veku budú odkázaní na cudziu pomoc a ohrození demenciou. Časť opýtaných sa tiež obáva život ohrozujúcich ochorení, akým je rakovina, alebo toho, že v starobe budú trpieť chudobou. V súlade s tým vyjadrili želanie, aby štát vynakladal viac peňazí na zdravotníctvo, podporu rodín či dôchodky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona