Nemci považujú Snowdena za hrdinu: Obama a USA výrazne strácajú podporu

NETKY.SK • 9 November 2013, 07:25 • 2 min
Nemci považujú Snowdena za hrdinu: Obama a USA výrazne strácajú podporu

BERLÍN - Takmer 60 percent Nemcov považuje bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý odhalil odpočúvacie praktiky vládnych agentúr USA, za hrdinu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok. Podľa opýtaných Nemcov je Snowden muž zasluhujúci si uznanie za svoje konanie, pričom iba 14 percent respondentov sa o ňom vyjadrilo ako o zločincovi. Napriek podpore jeho osoby však Nemci nemajú jednoznačný názor na prípadný návrh udeliť mu azyl v Nemecku. Za sa vyslovilo 46 percent opýtaných, proti bolo 48.

Prieskum taktiež odhalil, že zverejnenie informácií o tajnom odpočúvaní mobilného telefónu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vážne zmenilo aj pohľad Nemcov na USA a aj na tradične veľmi populárneho prezidenta Baracka Obamu. Vyplynulo totiž, že v súčasnosti už iba 35 percent Nemcov považuje USA za spoľahlivého spojenca, pričom Obamova kedysi vysoká popularita klesla o 30 percent nadol. 

Snowden v júni odhalil kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Američan Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona