Nemci platia vysoké ceny za elektrinu, hoci na burzách stále zlacňuje

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 11:54 • 2 min
Nemci platia vysoké ceny za elektrinu, hoci na burzách stále zlacňuje

BERLÍN - Nákupné ceny elektrickej energie na burzách už niekoľko rokov klesajú, koncoví odberatelia v Nemecku to však nepociťujú. Mnohí súkromní odberatelia platia 30 centov za kilowatthodinu, čiže zhruba 100 eur mesačne. Nemci tak po Dánoch platia najviac v Európe. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa portálov Verivox a Check24, ktoré porovnávajú ceny energií, až 30 % z 832 energetických podnikov v prvých šiestich mesiacoch tohto roka zvýšilo ceny v priemere o 3 %. Ceny znížilo len 10 % z nich. V priemere sa tak náklady domácností na odber elektriny zvýšili o 0,7 až 0,8 %.

 

Veľkoobchodná cena elektrickej energie na burzách sa pritom v posledných rokoch znížila na polovicu a v súčasnosti stojí kilowatthodina ani nie tri centy. Dôvodom, pre ktorý nemeckí odberatelia tieto nízke ceny nepociťujú, je predovšetkým nákladné rozširovanie rozvodných sietí. Spolková agentúra sieťových odvetví vyčíslila náklady na nové podzemné vedenia na 18 miliárd eur.

 

Náklady na stabilizáciu systému sú v súčasnosti oveľa vyššie než rozširovanie infraštruktúry. V prípade, že sa od siete musia odpojiť veterné a solárne parky, aby sa zabránilo preťaženiu, štát vypláca vlastníkov elektrární na úkor všetkých odberateľov. Vlani išlo o sumu zhruba jednej miliardy eur.

 

Dodatočnú finančnú záťaž predstavujú príplatky za obnoviteľné zdroje energie, ktoré v súčasnosti dosahujú 6,35 centa za kilowatthodinu. Experti očakávajú v budúcom roku zvýšenie príplatku na sedem centov, čo by však mohlo vykompenzovať prípadné ďalšie zlacnenie burzových cien.

 

Ďalším faktorom sú samotní poskytovatelia energie, ktorí výhodnejšie ceny poskytujú odberateľom pri zmene dodávateľa. Zákazníci, ktorí nikdy nezmenili dodávateľa ani tarifu, platia viac. Podľa Spolkovej agentúry sieťových odvetví má takéto zmluvy až tretina odberateľov, hoci pri zmene by mohli ušetriť stovky eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona