Nemci oceňujú autonómne vozidlá aj keď až 84 % sa obáva havárií a zlyhania techniky

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 14:45 • 2 min
Nemci oceňujú autonómne vozidlá aj keď až 84 % sa obáva havárií a zlyhania techniky

BERLÍN - Nemci hodnotia autonómne vozidlá po technickej stránke veľmi pozitívne, ale v ich využívaní je zatiaľ dosť skepsy. Podľa prieskumu verejnej mienky majú na ňu viac dôvodov.

slovakia

left justify in out

Samostatne jazdiace autá, autobusy a vlaky budú o 20 rokov samozrejmosťou. Zhoduje sa na tom väčšina Nemcov, pracovníkov v ústave Fraunhofer pre experimentálny vývoju softvéru pre priemysel.

 

Tieto výsledky priniesol prieskum objednaný Bertelsmannovou nadáciou v ústave pre výskum verejnej mienky Emnid.

 

V januári na jeho otázky odpovedalo vyše 1000 respondentov. Z nich 67 % sa pozerá na autonómne dopravné prostriedky skepticky a z nich až 84 % sa obáva havárií a zlyhania techniky.

 

Pracovníci ústavu Fraunhofer však tvrdia, že autonómne vozidlá budú oveľa bezpečnejšie, lebo sa odstráni zlyhanie ľudského faktora za volantom.

 

Respondenti však vidia prínos nových vozidiel pre ľudí so zníženými fyzickými schopnosťami. Využitie autonómneho auta si 59 % respondentov dokáže predstaviť v prípade, ak by mali absolvovať dlhú cestu či jazdu v noci 51 % ľudí. Najmenej 44 % ľudí odpovedalo, žeby autonómne autá dokázali využívať denne do práce. Čím by bola jazda z mesta A do mesta B stresovejšia, tým viac by boli za využitie digitálneho pokroku v cestnej doprave.

 

Silná podpora digitalizácie dopravy sa prejavuje u ľudí, ktorí často cestujú. Takmer 80 % z nich by sa počas jazdy pozeralo po okolí a 59 % by ich občas odpočívalo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies