Nemci obžalujú 30 bývalých dozorcov koncentračného tábora Osvienčim

NETKY.SK • 3 September 2013, 13:02 • 2 min
Nemci obžalujú 30 bývalých dozorcov koncentračného tábora Osvienčim

LUDWIGSBURG - Nemecká špeciálna prokuratúra vyšetrujúca nacistické zločiny odporučila, aby boli obžalovaní 30 bývalí dozorcovia koncentračného tábora Osvienčim. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti nemeckej spolkovej krajiny Bádensko- Württembersko vo vyhlásení uviedlo, že prokurátori vyšetrovali 50 bývalých dozorcov a rozhodli sa pokračovať v 30 prípadoch. V Ludwigsburgu sídliaca federálna prokuratúra teraz prípady posunie prokurátorom spolkových krajín, nakoľko sama nemôže podať obžalobu. 

K obnoveniu vyšetrovania voči dozorcom koncentračných táborov došlo po prípade Johna Demjanjuka, ktorý vlani zomrel. V tom čase bežalo odvolacie konanie proti rozhodnutiu súdu, ktorý ho odsúdil za to, že slúžil v koncentračnom tábore Sobibor.

Jeho prípad preukázal, že dozorcovia koncentračných táborov môžu byť odsúdení za to, že sa podieľali na vraždách, aj keď sa proti nim nenájdu priame dôkazy o ukrutnostiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies