Nemci obľubujú hotovosť, elektronické platby sú stále nepopulárne

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 11:03 • 2 min
Nemci obľubujú hotovosť, elektronické platby sú stále nepopulárne

FRANKFURT NAD MOHANOM - Mnohí nemeckí spotrebitelia sa obávajú, že zrušenie 500-eurovej bankovky je predzvesťou konca hotovosti. Pritom práve Nemci pri platbách uprednostňujú hotovosť, platenie pomocou smartfónu je stále nepopulárne. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Potrvá určitý čas, kým sa dostaneme do bodu, keď spotrebitelia pri platení namiesto bankoviek a mincí použijú smartfón," popisuje nemeckú realitu člen predstavenstva Bundesbanky Carl-Ludwig Thiele.

 

Kým mnohí Švédi a Dáni už dávno platia v obchodoch, taxíkoch či reštauráciách pomocou karty a mobilných aplikácií, Nemci stále obľubujú hotovosť. Ako zistila Bundesbanka na základe analýzy dát z roku 2014, až 79 % transakcií je hotovostných. Približne 53 % platieb v nemeckých obchodov sa vykonáva formou bankoviek a mincí.

 

V prieskume audítorskej spoločnosti PwC zo začiatku tohto roka len tretina nemeckých respondentov uviedla, že aspoň raz platila bezhotovostne. Zhruba 85 % opýtaných sa obáva rizika hekerského útoku na mobilný telefón, keď by pri platbe mohlo dôjsť k zneužitiu dát. Prívrženci hotovosti zároveň tvrdia, že majú presnejší prehľad o svojich výdavkoch.

 

Vízia výkonného riaditeľa Deutsche Bank Johna Cryana sa zrejme omešká. Ten totiž začiatkom tohto roka vyhlásil, že hotovosť v nasledujúcich 10 rokov úplne zmizne, keďže "je neuveriteľné drahá a neefektívna".

 

Zabezpečovanie hotovosti je skutočne nákladné. Bundesbank vlani vydala celkovo 498 miliárd eur vo forme bankoviek a 3,8 miliardy eur v minciach, späť prišli len bankovky v hodnote 453 miliárd eur a mince za 3,5 miliardy eur. Centrálna banka osem- až 11-krát ročne kontroluje pravosť a kvalitu bankoviek v obehu a poškodené bankovky musí stiahnuť z obehu. Bundesbank v roku 2015 spracovala 15 miliárd bankoviek, z čoho jednu miliardu musela zlikvidovať.

 

Európska centrálna banka (ECB) začiatkom mája rozhodla o zrušení najväčšej eurovej bankovky ku koncu roka 2018. Prívrženci si od tohto kroku sľubujú pribrzdenie financovania teroristických organizácií aj nelegálneho zamestnávania. Bankovky v obehu zostanú aj po tomto termíne legálnym platidlom, ktoré bude možné neobmedzené používať.

 

Napriek vysokým nákladom nechce nemecká centrálna banka hotovosť zrušiť, čo dokazuje neustálym ubezpečovaním občanov. Bundesbank nemieni spotrebiteľom predpisovať, ako majú platiť. "Zastavenie vydávania 500-eurovej bankovky neznamená krok smerom k zrušeniu hotovosti."

 

V podobnom duchu sa začiatkom júna vyjadril aj prezident ECB Mario Draqhi: "Naše rozhodnutie o 500-eurovej bankovke nemá nič, ale naozaj nič spoločné so zrušením alebo možným zrušením hotovosti."

 

Druhá generácia bankoviek s prepracovanými bezpečnostnými prvkami bude zahŕňať aj 100- a 200-eurové bankovky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona