Nemáte čas na dlhé cvičenie ? V tom prípade vyskúšajte HIIT

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 23:30 • 2 min
Nemáte čas na dlhé cvičenie ? V tom prípade vyskúšajte HIIT

BRATISLAVA-Určite ste počuli, že obezita sa stáva novodobou epidémiou doby. Vedci hľadajú efektívne spôsoby, ako v ľuďoch vytvoriť zdravé návyky. Zatiaľ čo globálne smernice stále odporúčajú aspoň 150 minút aeróbnej aktivity týždenne, ak ste skutočne odhodlaní prijať skratku, existujú spôsoby, ako to urobiť v oveľa, oveľa kratšom čase.

slovakia

left justify in out

Väčšina super-krátkych tréningov, ktoré vychádzajú z vedeckých časopisov, je založená na koncepte vysoko intenzívneho intervalového tréningu alebo HIIT: cvičenia vyčerpávajúceho kardia s odpočinkom medzi. Prvá štúdia, ktorá dokázala, že tento druh tréningu s nízkym časovým záväzkom môže skutočne zlepšiť vaše zdravie rovnako ako tradičné kardio, bolo publikované asi pred desiatimi rokmi.

 

img

Autorom cvičenia vedec Martin Gibala a jeho kolegovia, sa sústredili na cvičenie pozostávajúce z 30-sekundových intervalov šprintu na rotopede opakované štyri až šesťkrát s 4,5-minútové odstupom medzi sebou. Po tomto tréningu trikrát týždenne po dobu šiestich týždňov účastníci demonštrovali rovnaké metabolické adaptácie ako ľudia čo cvičili 40 až 60 minút päťkrát týždenne.

 

img

 

Naozaj 25 minút cvičenia trikrát týždenne bolo porovnateľných s 50 minútami cvičenia päťkrát týždenne. To je sila vysoko intenzívneho intervalového tréningu. Od tej doby, Gibala a jeho team sa snažili nájsť presne, ako krátke môžu tieto intervaly robiť a stále dosahovať rovnaké výsledky. V roku 2016 vydali štúdiu v PLOS One, ktorá zistila, že by ste ich mohli urobiť tak krátke ako tri 20-sekundové intervaly, čo zodpovedá 10 minútam HIIT až 50 minút stabilnej cyklistiky. (Toto sa stalo základom bestsellerovej knihy Gibala's New York Times, "One-Minute Workout" - pomenovanej pre tri 20-sekundové intervaly, nepočítajúc dobu odpočinku).


 

 

Nedávna štúdia od výskumníkov z University of Glasgow zistila, že každý z deviatich rôznych cvikov na cvičenie - pre cvičenie trvajúce všetky 15 minút, trikrát týždenne - môže zvýšiť svalovú veľkosť a silu, nehovoriac o zvýšenej citlivosti na inzulín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies