Nemáme dostatok pediatrov, štát chce obmedziť detské pohotovosti. Kto je za a kto proti?

NETKY.SK • 3 August 2022, 13:00 • 2 min
Nemáme dostatok pediatrov, štát chce obmedziť detské pohotovosti. Kto je za a kto proti?

BRATISLAVA - Rezort Vladimíra Lengvarského chce týmto spôsobom bojovať proti nedostatku pediatrov.

slovakia

left justify in out

Na potrebu zmeny organizácie detských ambulantných pohotovostí upozornil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Prehodnotiť sa má podľa neho dĺžka ich trvania, počet a lokalizácia. Skonštatoval, že štát vzhľadom na počet pediatrov a ich vyťaženosť nezvládne prevádzkovať hustú sieť pohotovostí. Poukázal na to, že okrem nich sa buduje sieť urgentných príjmov a fungujú tiež ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.

Zmeny by privítala i hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová. Odôvodnila to vyčerpanosťou pediatrov. K zredukovaniu počtu sa prikláňa tiež Slovenská lekárska komora, podľa jej zástupcov v niektorých regiónoch slúžia pediatri päť i viac služieb, čo považujú za neúnosné.

 

Zo sveta: V Mexiku začína byť horúco, pôjde bývalý prezident do väzenia?

 

img

 

Šéfka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková súhlasí s potrebou reorganizácie ambulantnej pohotovostnej starostlivosti pre deti. Zmenu podľa nej treba aj v organizácii ambulantných pohotovostí pre dospelých, pretože nie sú využívané.

 

Sieť ambulantných pohotovostí možno podľa nej redukovať až po vykonaní potrebných krokov. „Treba však zabezpečiť iné procesy tak, aby sa v žiadnom prípade nestalo, že rodič sa dostane do situácie, že si nebude vedieť poradiť," skonštatovala Cigániková pre TASR.

 

Z domova: Rezort Jaroslava Naďa ide bojovať proti cudzím mocnostiam, ministerstvu môžete pomôcť s návrhmi!

 

img

     

Zámer skritizoval exminister zdravotníctva Richard Raši (Hlas-SD). Ambulantné pohotovosti by sa podľa neho dali zachrániť aspoň v prechodnom období, a to napríklad výrazným zvýšením motivácie lekárov. Pre Ereport sa opozičný politik vyjadril takto: „Treba sa začať zaoberať týmto stavom. Viac ako dva roky sa však neurobilo vôbec nič,“ podotkol. Riešenie štýlom, „ak to neviem, tak to zavriem“, je podľa neho pre zdravotníctvo škodlivé a pre pacienta nebezpečné. 

 

img


Na sociálnej sieti bol Richard Raši ešte ostrejší. „Heger s Matovičom sa rozhodli, že naše zdravotníctvo definitívne pochovajú. Ako inak sa dá rozumieť tomu, že aj keď nám oproti priemeru OECD chýbajú tisíce sesier a lekárov či iných zdravotníckych profesií, oni kroky na udržanie zdravotníkov opäť odkladajú. A čo je najhoršie, za ich vlád zdravotníci odchádzajú v historicky najvyšších počtoch," napísal politik. 


Dodal tiež: O platoch rokuje premiér Heger s Matovičom (de facto tiež premiérom) s lekárskymi a sesterskými odborármi. Ale kde sú záchranári, sanitári, laboranti a ďalšie zdravotnícke profesie, zástupcovia nemocníc a najmä, minister zdravotníctva??? Nikde, lebo podľa Hegera s Matovičom, ktorí netušia o ich dôležitosti, nie sú podstatní."

 

Prečítajte si aj: Ján Budaj reaguje na posledný útok medveďa: Psy útočia na ľudí častejšie a horším spôsobom!

 

Problém nízkeho počtu pediatrov sa podľa Asociácie nemocníc Slovenska nemôže riešiť prenesením na nemocničných lekárov. Upozornila, že zvýšenie práce personálne poddimenzovaných oddelení prinesie prehĺbenie ich vyčerpania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies