Nemá rád Nemecko ani Francúzsko, hovoria o Trumpovi európski diplomati

NETKY.SK • 10 August 2017, 19:21 • 2 min
Nemá rád Nemecko ani Francúzsko, hovoria o Trumpovi európski diplomati

LONDÝN - Americký prezident Donald Trump nemá príliš v láske Nemecko ani Francúzsko a v oboch prípadoch to je spôsobené najmä odlišným postojom k otázke prisťahovalectva, ako majú súčasné politické reprezentácie týchto dvoch krajín. Serveru BuzzFeed to prezradili vysokopostavení európski diplomati, ktorí si priali zostať v anonymite. BuzzFeed ich síce nemenuje, no predstavuje ich ako ľudí, ktorí sa na medzinárodnom fóre pravidelne stretávajú s najvyššími predstaviteľmi Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Medzi šiestimi oslovenými európskymi diplomatmi panuje vzácna zhoda v tom, že po nástupe Trumpa do Bieleho domu je ťažko určiť, s kým by bolo najlepšie pri riešení určitých konkrétnych otázok na americkej strane rokovať. Zhodujú sa totiž v tom, že neskúsený v zahraničnej politike je nielen samotný Trump, ale aj mnoho ľudí z jeho tímu.

 

Medzi výnimkami, ktoré potvrdzujú pravidlo, menujú európski diplomati najčastejšie amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona či ministra obrany James Mattisa. V prípade týchto politikov je však podľa nich diskutabilné, nakoľko ich americký prezident vôbec počúva.

"Nie je jasné, kto v jeho tíme má naňho vplyv, koho počúva," sťažuje sa jeden z oslovených diplomatov. Viac ako na tú hŕstku skúsených politikov vo svojom okolí dá podľa neho Trump na svojich rodinných príslušníkov, a v prvom rade na dcéru Ivanku.

Viacerí diplomati spomenuli, že sa im zdalo veľmi neprofesionálne, ako sa na dôležitých medzinárodných fórach Trump pred zahraničnými delegáciami oboril na svojich vlastných spolupracovníkov, poradcov a diplomatov a priamo pred nimi ich kritizoval a spochybňoval ich názory. "Všetko sme to mohli počuť, bolo to čudné," cituje BuzzFeed jedného z diplomatov.

Najviac posmeškov si americký prezident vyslúžil zo strany oslovených európskych diplomatov za jeho časté a neobratné používanie Twitteru. Podľa niektorých z nich je však takýto prístup k informovaniu verejnosti nielen humorný, ale aj nebezpečný.

 

"Trump si len tak zrazu v strede noci napíše tweet, v ktorom sa pustí do (severokórejského prezidenta ) Kim Čong-una, a zrazu sa ráno všetci zobudíme na prahu vojny," sťažuje sa jeden z diplomatov.


"Trump nemá žiadnu vedomosť o histórii. Rieši veci, ktoré sa dejú práve teraz, a vyzerá to, že si myslí, že svet sa začal, keď on nastúpil do úradu," zabŕdol si do amerického prezidenta aj ďalší nemenovaný európsky diplomat.

Podľa ďalšieho z oslovených je Trumpovou hlavnou snahou byť vo všetkom iný, ako bol jeho predchodca Barack Obama. "Je to jeho základná pozícia. Vždy sa spýta: Toto schválil Obama? A ak je odpoveď kladná, tak povie, že on je proti," vysvetľuje diplomat svoj pohľad na Trumpove myšlienkové pochody.

Viacerí európski diplomati pre BuzzFeed potvrdili, že navzájom hrajú hru, v rámci ktorej uzatvárajú stávky, čo presne Trump povie v nadchádzajúcom prejave alebo vyjadrení pre médiá.

 

Ako jeden z nich vysvetlil, výber slov, ktoré Trump používa, totiž podľa neho nie je príliš široký. "Všetko je vždy buď ´veľké´, ´skvelé´ alebo ´vynikajúce´," zavtipkoval si diplomat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies