Nelson Mandela (†95) zomrel: Laureát Nobelovej ceny za mier podľahol chorobe!

NETKY.SK • 6 December 2013, 09:13 • 2 min
Nelson Mandela (†95) zomrel: Laureát Nobelovej ceny za mier podľahol chorobe!

JOHANNESBURG - Niekdajší bojovník proti apartheidu a neskôr prvý černošský prezident JAR (1994-99), laureát Nobelovej ceny za mier Nelson Mandela dnes vo veku 95 rokov v kruhu svojej rodiny zomrel. V televíznom prenose to neskoro večer oznámil prezident Juhoafrickej republiky Jacob Zuma.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Náš národ prišiel o svojho najväčšieho syna," povedal Zuma. Uviedol, že prvý demokraticky zvolený prezident JAR bude mať štátny pohreb so všetkými poctami a nariadil stiahnutie štátnych zástav do polovice žrde.

Nelson Rolihlahla Mandela sa narodil 18. júla 1918 v Umtate (Transkei, bývalý štát na juhu Afriky) ako najstarší syn náčelníka kmeňa Tembu. Od roku 1938 študoval právo na univerzite vo Fort Hare v Juhoafrickej republike. O dva roky bol vylúčený zo štúdia za organizovanie bojkotu volieb do študentskej rady. Pracoval v belošskej advokátskej poradni v Johannesburgu (JAR) a v roku 1942 ukončil diaľkové štúdium práva na univerzite (University of the Witwatersrand).

Od roku 1944 bol členom strany Africký národný kongres (ANC). V druhej polovici 40. rokov 20. storočia bol jedným zo zakladateľov Ligy mládeže ANC a v rokoch 1951-52 jej predsedom. V roku 1952 si otvoril prvú černošskú advokátsku kanceláriu v JAR a viedol kampaň občianskej neposlušnosti proti režimu apartheidu, bol zatknutý a krátko väznený. V roku 1956 ho úrady zatkli a obvinili z vlastizrady. V rokoch 1956 - 1961 obhajoval pri súdnom procese seba a ďalších 156 obvinených. V roku 1961 sa ako jeden z generálnych tajomníkov ANC pričinil o založenie ozbrojenej zložky ANC a nasledujúci rok musel ilegálne opustiť JAR. Po návrate do vlasti ho zatkli a uväznili. V procese v roku 1963 bol opäť obžalovaný z vlastizrady a odsúdený na doživotie.

Vláda Nelsonovi Mandelovi niekoľkokrát ponúkla milosť, ak odíde do exilu v Transkei, ale vždy to odmietol. Po nástupe Frederika de Klerka do funkcie juhoafrického premiéra ho v roku 1990 po 27 rokoch v žalári oslobodili. V máji 1994 sa Mandela stal sa prvým černošským prezidentom v histórii JAR. V tejto funkcii pôsobil päť rokov, v roku 1999 sa stiahol z politického života a usadil sa vo svojom rodisku. 

Nelson Mandela získal viaceré medzinárodné ocenenia (Nehrúova cena za medzinárodné porozumenie, Cena Andreja Sacharova a Cena za mier, Rad sv. Jána od britskej kráľovnej Alžbety II., prezidentská medaila slobody od Georga W. Busha) a v roku 1993 spolu s bývalým prezidentom JAR Frederikom de Klerkom Nobelovu cenu za mier. 

Mandela bol dlho vážne chorý, posledné dva roky bol opakovane hospitalizovaný. V júni tohto roku ho urgentne hospitalizovali s respiračnými problémami kvôli pľúcnej infekcii, po takmer trojmesačnom pobyte v nemocnici sa vrátil do svojho domova v Johannesburgu v septembri. Prezident Zuma vtedy uviedol, že Mandela je naďalej vo vážnom zdravotnom stave. Jeho domov bol však prestavaný tak, aby mu v ňom bolo umožnené poskytovanie intenzívnej lekárskej starostlivosti na rovnakej úrovni, ako v nemocnici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies