Neliečená artritída je príčinou invalidity ľudí v produktívnom veku

NETKY.SK • 10 Október 2017, 15:48 • 2 min
Neliečená artritída je príčinou invalidity ľudí v produktívnom veku

BRATISLAVA - Liga proti reumatizmu na Slovensku sa pripája k Svetovému dňu reumatizmu, ktorý pripadá na 12. októbra a voľne sa inšpiruje kampaňou Európskej ligy proti reumatizmu (EULAR). V roku 2017 má táto kampaň názov Nepremeškajte príležitosť, pripojte sa k nám.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej Liga proti reumatizmu na Slovensku uvádza na svojom webe mojareuma.sk, cieľom podujatí Svetového dňa proti reumatizmu v tomto roku bude zvýšiť informovanosť o reumatických ochoreniach a o ich včasnej diagnostike. Na celom svete žije 350 miliónov reumatikov a táto choroba sužuje viac ako 50.000 Slovákov. Liga proti reumatizmu na Slovensku je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1990 z iniciatívy skupiny pacientov a zamestnancov vtedajšieho Výskumného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

 

Cieľom celosvetovej kampane je povzbudiť ľudí s reumatickým ochorením, ale aj tých, ktorí im priamo pomáhajú, aby využili každú možnosť na zlepšenie a skvalitnenie života reumatikov.

 

Odborníci upozorňujú, že artritída (reuma) nepostihuje len vekovo starších ľudí, ale poukazujú aj na výskyt tohto ochorenia v mladších vekových skupinách už od 20-40 rokov. Špecialisti odporúčajú vhodné aktivity pre všetkých trpiacich artritídou, dôraz kladú na starostlivosť aj na dôslednú liečbu tohto ochorenia. Portál kupeledudince.sk definoval pojem artritída ako skupinu diagnóz, pri ktorej dochádza k zápalovému ochoreniu kĺbov.

 

Neliečená alebo nedostatočne liečená artritída je častou príčinou invalidity ľudí v produktívnom veku, čo má dosah na sociálnu aj ekonomickú situáciu pacienta, v dôsledku toho aj na zhoršenie kvality jeho života.

 

Medzinárodná asociácia národných reumatických organizácií vyhlásila Svetový deň artritídy v roku 1996. Európska liga proti reumatizmu a jej pacientska sekcia PARE ho pripomína od roku 2002.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona