Nelegálny softvér Volkswagenu sa v Austrálii týka vyše 91.000 áut

NETKY.SK • 7 Október 2015, 15:01 • 2 min
Nelegálny softvér Volkswagenu sa v Austrálii týka vyše 91.000 áut

CANBERA - Austrálska divízia nemeckej automobilky Volkswagen oznámila, že na austrálskom trhu sa emisná kauza týka vyše 91.000 automobilov. Z nich väčšinu predstavujú autá kmeňovej značky Volkswagen, zvyšok sa týka vozidiel Audi. Informoval o tom portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Šéf divízie Volkswagen Australia John White uviedol, že softvér, ktorý počas testovania znižuje škodlivé emisie pri naftových motoroch, sa týka zhruba 77.000 vozidiel značky VW a okolo 14.000 áut značky Audi. Zároveň sa ospravedlnil všetkým zákazníkom, predajcom a partnerom v Austrálii za problémy spojené s emisnou kauzou a dodal, že firma spustila web, na ktorom si ľudia môžu zistiť, či sú majiteľmi auta s nelegálnym softvérom.

 

Cez víkend nemecká firma oznámila, že pozastavila predaj niektorých dieselových modelov v Austrálii, ktorých by sa emisná kauza mohla týkať. Medzitým austrálska Komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov (ACCC) začala vyšetrovať, či nedošlo v súvislosti s emisným škandálom VW k zavádzaniu austrálskych spotrebiteľov. V prípade potvrdenia by to znamenalo začatie právnych krokov voči automobilke a z toho prameniace vysoké pokuty. Nemecká spoločnosť kontroluje približne 6 % austrálskeho automobilového trhu.

Škandál vypukol pred takmer tromi týždňami. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) 18. septembra oznámila, že VW inštaloval do vyše 480.000 dieselových áut v USA softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka.

 

Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho kmeňovej značky VW okolo 5 miliónov vozidiel. Škoda oznámila 1,2 milióna dotknutých áut a Audi okolo 2,1 milióna vozidiel. Automobilke hrozí len v USA pokuta až na úrovni 18 miliárd USD (16,04 miliardy eur) a s ďalšími pokutami môže počítať v ďalších krajinách. Spoločnosť vyčlenila na riešenie problému v 3. kvartáli okolo 6,5 miliardy eur, podľa ekonómov to však nemusí stačiť. Nový šéf VW Matthias Müller najnovšie v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že spoločnosť začne dieselové autá zasiahnuté emisnou aférou sťahovať do servisov v januári. Opravy by mala ukončiť do konca budúceho roka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies