Nelegálny obchod s pohonnými látkami odhalia dva nové registre

NETKY.SK • 15 December 2014, 13:31 • 2 min
Nelegálny obchod s pohonnými látkami odhalia dva nové registre

BRATISLAVA - Vodiči motorových vozidiel si môžu overiť, či čerpajú benzín alebo inú pohonnú látku na legálnej stanici. Nelegálnemu predaju nafty, benzínu a iných pohonných látok majú totiž zamedziť dva nové registre, ktoré tento mesiac spustila do prevádzky Finančná správa (FS) SR. Ide o register distribútorov pohonných látok a register predajcov pohonných látok.

slovakia

left justify in out

"Chceme chrániť spotrebiteľov pred nelegálnym tovarom. Nové registre majú pomôcť v boji proti nelegálnemu predaju pohonných látok, nakoľko takýto predaj spôsobuje škody nielen občanom, ale aj štátnemu rozpočtu," informovala TASR hovorkyňa FS Patrícia Macíková.
     

Do registra sa zapisujú distribútori, ktorí v rámci podnikateľskej činnosti distribuujú na Slovensku v daňovom voľnom obehu pohonné látky – motorový benzín, motorovú naftu i skvapalnené plynné uhľovodíky. "Zavedenie registra je ústretové najmä voči podnikateľom, ktorí majú záujem nakupovať pohonné hmoty vo veľkom. Môžu si dodávateľa preveriť, zároveň majú možnosť výberu iného dodávateľa, ktorý sa nachádza bližšie k sídlu ich spoločnosti," priblížila Macíková.
     

Do ďalšieho registra sa zapisujú predajcovia pohonných látok, ktorí v rámci podnikateľskej činnosti predávajú na Slovensku v daňovom voľnom obehu spomínané pohonné látky.
     

"Podľa tohto registra si môže každý overiť, či čerpacia stanica je legálna. Ak je v registri zapísaná, znamená to, že si splnila všetky svoje povinnosti a že pohonná látka nakúpená na tejto čerpačke by mala spĺňať všetky zákonom požadované parametre. Ak v zozname nie je, ide pravdepodobne o nelegálnu čerpaciu stanicu a predáva pohonné hmoty pochybného pôvodu," upozornila hovorkyňa FS.
     

Podozrivú čerpaciu stanicu možno nahlásiť na Zelenej linke finančnej správy 0800 110 110, ktorá je bezplatná zo všetkých telefónnych sietí na Slovensku. Akékoľvek informácie môžu občania podávať aj e-mailom: oskufs@financnasprava.sk aj písomne na Kriminálny úrad finančnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies