Nelegálne používanie softvéru na Slovensku kleslo na 37 %

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 11:19 • 2 min
Nelegálne používanie softvéru na Slovensku kleslo na 37 %

BRATISLAVA - Miera používania nelegálneho softvéru dosiahla na Slovensku v minulom roku 37 %, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2011 trojpercentný pokles. Komerčná hodnota takéhoto nelegálneho softvéru predstavovala 48,7 mil. eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu organizácie BSA, ktorý vypracovala spoločnosť IDC. Prieskum zahŕňal 22 tis. súkromných a firemných používateľov a viac ako dvetisíc IT manažérov.

 

Celosvetový podiel softvéru pre osobné počítače, ktorý bol nainštalovaný nelegálne, sa od roku 2011 do roku 2013 mierne zvýšil na 43 % zo 42 % a komerčná hodnota takéhoto softvéru dosiahla 45,5 mld. eur. Regiónom s najvyššou mierou inštalovaného nelegálneho softvéru bola vlani Ázia-Oceánia s podielom 62 %, pričom komerčná hodnota nelegálnych inštalácií dosiahla 15,25 mld. eur. Stredná a východná Európa majú druhú najvyššiu mieru nelegálnych softvérových inštalácií, a to 61 %, nasledujú Latinská Amerika, Blízky východ a Afrika s 59 percentami. V EÚ miera nelegálneho softvéru v roku predchádzajúcom roku klesla o dva percentuálne body na 31 % pri komerčnej hodnote 9,8 mld. eur.

 

Celosvetový softvérový prieskum odhaduje množstvo a cenu nelegálneho softvéru, ktorý bol v minulom roku nainštalovaný na osobných počítačoch vo viac ako 110 národných a regionálnych ekonomikách. Na základe odpovedí viac ako 24 tis. respondentov popisuje tiež hlavné spoločenské postoje a vzorce správania spojené s licencovaním softvéru. 

 

The Software Alliance (BSA) je organizácia, ktorá zastupuje softvérový priemysel v dialógu s vládami a na medzinárodnom trhu. Sídli vo Washingtone v USA a má pobočky vo viac ako 60 krajinách po celom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona