Nelegálna migrácia sa na Slovensku v roku 2016 znížila o 14,4 percenta

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 13:19 • 2 min
Nelegálna migrácia sa na Slovensku v roku 2016 znížila o 14,4 percenta

BRATISLAVA - Slovensko zaznamenalo v roku 2016 zníženie nelegálnej migrácie. V porovnaní s rekordným rokom 2015 poklesla o jednu sedminu (14,4 percenta). Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil Ladislav Csémi, riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) Prezídia Policajného zboru SR.

slovakia

left justify in out

Za vlaňajšok eviduje polícia celkom 1962 prípadov neoprávneného prekročenia vonkajšej štátnej hranice SR a 208 prípadov neoprávneného pobytu na území SR. V roku 2015, kedy nelegálna migrácia dosiahla vrchol od vstupu Slovenska do shengenského priestoru bolo zaznamenaných 2313 prípadov neoprávneného prekročenia vonkajšej štátnej hranice a 222 prípadov neoprávneného pobytu.

 

V celoeurópskom meradle poklesla vlani migrácia výraznejšie, ako na Slovensku. Csémi to vysvetlil tým, že cez naše územie pokračovala nelegálna migrácia ľudí, ktorí sa nachádzajú na takzvanej balkánskej trase, najmä v Srbsku a Macedónsku. Podľa posledných informácií sa tu mimo shengenského priestoru nachádza v súčasnosti ešte 74.000 osôb a je predpoklad, že majú záujem pokračovať v trase.

 

„Potvrdili sa nám naše pôvodné stanoviská, že je najprv nutné celoeurópsky zastaviť tok cudzincov a následne môžeme riešiť osoby, ktoré sú mimo Európskej únie a skutočne potrebujú pomoc, prípadne osoby, ktoré sa dostali najmä v inkriminovanom roku územie EÚ a Slovenskej republiky,“ uviedol Csémi.

 

Najviac nelegálnych migrantov bolo vlani zistených vo vnútrozemí Slovenska (48,2 percenta). Šlo jednak o osoby tranzitujúce cez územie krajiny, ale aj o migrantov, pre ktorých je Slovensko cieľom. Na hraničných priechodoch pri výstupe zo SR bolo zaznamenaných 41,3 percenta prípadov. Nelegálni migranti pritom pri prevoze ďalej na západ využívajú skrýše v dopravných prostriedkoch, v poslednej dobe aj vo vlakoch a vagónoch.

 

Nelegálna migrácia na zelenej slovensko-ukrajinskej hranici tvorila vlani iba 6-percentný podiel. Celkovo išlo o 132 osôb, čo je takmer rovnaký počet ako v roku 2015. Csémi ozrejmil, že aj vlani sa migranti pokúšali z Ukrajiny dostať pešo bez dokladov, najmä cez náročnejší terén v severnej časti hranice a s pomocou prevádzačov. Na zelenej hranici bolo zaistených najviac Vietnamcov, nasledovali Ukrajinci, Gruzínci a Rusi. Ich cieľ sú najmä ekonomicky silnejšie krajiny EÚ.

 

Dlhodobo najpočetnejšou štátnou príslušnosťou podieľajúcou sa na nelegálnej migrácii sú Ukrajinci. V roku 2016 tvorili viac ako polovicu zo všetkých evidovaných nelegálnych migrantov a oproti roku 2015 došlo k ich nárastu až o 40 percent (celkom 1234 nelegálnych migrantov).

 

Najväčší medziročný nárast – až o 167 percent eviduje polícia u občanov Srbska (123 nelegálnych migrantov). Hlavným dôvodom je nárast ich príchodu za účelom zárobkovej činnosti. Počet nelegálne migrujúcich Iračanov bol roku 2016 takmer identický ako v roku 2015 (145). Poklesol počet nelegálnych migrantov zo Sýrie (82) a Afganistanu (142).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies