Nekonečný príbeh menom šéf NKÚ: Nikto z poslancov nenavrhol kandidáta

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 16:42 • 2 min
Nekonečný príbeh menom šéf NKÚ: Nikto z poslancov nenavrhol kandidáta

BRATISLAVA - Žiadna z parlamentných strán nenavrhla kandidáta na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, termín na podávanie návrhov uplynul dnes o 16:00.

slovakia

left justify in out

"Na funkciu podpredsedu NKÚ SR bol doručený do Národnej rady SR jediný návrh kandidáta, ktorým je Ján Vrbacký. Tento návrh podala poslankyňa Mária Ritomská (OĽaNO)," informoval Komunikačný odbor Kancelárie Národnej rady SR. V odôvodnení návrhu sa uvádza, že kandidát má dlhoročné pracovné skúsenosti s riadením kontrolnej činnosti v štátnych orgánoch, naposledy zastával pozíciu vedúceho vnútorného auditu v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, predtým pôsobil na Okresnom úrade Bratislava III a na Národnom inšpektoráte práce. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) pridelí návrh na prerokovanie Výboru pre financie a rozpočet NR SR. Voľba sa uskutoční na 21. schôdzi dňa 25. júna.

Parlament sa šéfa NKÚ pokúšal voliť už päťkrát. Voľba na poslednej riadnej schôdzi sa 28. mája nakoniec neuskutočnila. SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd pred hlasovaním stiahli svojho kandidáta Maroša Žilinku, ktorý bol jediným nominantom na funkciu. Strany Ľudovej platformy tak urobili po tom, ako Smer-SD neodsúhlasil verejnú voľbu šéfa NKÚ a presadil tajné hlasovanie. "Ak vás niekto štyrikrát oklame, tak piatykrát hovoríme - urobme verejnú voľbu," komentoval opozičnú požiadavku na verejnú voľbu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Ďalšieho kandidáta na post šéfa NKÚ už Ľudová platforma podľa jeho slov hľadať nebude. Slovensko sa nezvolením predsedu NKÚ ani na piaty pokus podľa Freša vracia do čias Mečiarovej éry, keď zahraničie Slovensko označovalo za čiernu dieru. 

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies