Nekompromisný Rančík dominuje v ankete aj lige

NETKY.SK • 1 Február 2016, 10:31 • 2 min
Nekompromisný Rančík dominuje v ankete aj lige

BRATISLAVA - Hoci súťažne naskočil do diania až v októbri, s prehľadom ovládol anketu Basketbalista roka 2015. To asi najlepšie vystihuje, aký je Radoslav Rančík stále mimoriadne platný hráč.

slovakia

left justify in out

V decembri 2014 vtedajšej opore českého Nymburku operovali pretrhnutý krížny väz v kolene a zvyšok minulej sezóny - s dovedna len deviatimi odohranými zápasmi v troch súťažiach - vynechal. "Pomohol mi môj kondičný tréner Maroš Molnár, s ktorým som makal od druhého dňa po operácii," pripomenul 36-ročný krídelník aj pivot.

Vskutku veľkolepo sa po zahraničných štáciách vrátil na jeseň na slovenské palubovky. V drese bratislavského Interu má krátko pred koncom základnej časti priemery 22,8 bodu a 8,6 doskoku na zápas, čo sú najlepšie čísla v týchto ukazovateľoch spomedzi všetkých hráčov v lige.

 

Bolo vlastne nad slnko jasné, že keď sa bojovník na pohľadanie ošľahaný skúsenosťami z Francúzska, Talianska, Turecka či pohárových stretnutí vracal zúročiť ich pod slovenskými košmi, bude pod nimi dominovať. "Jasné to nebolo," oponuje Rančík. "Jasné to nie je dovtedy, kým človek nevkročí na ihrisko a večer čo večer nepotvrdzuje výkony. Viem, že stále mám kvalitu ako basketbalista. Je to vďaka tvrdej práci, ktorú odvádzam mimo sezóny."

Aj za už šieste prvenstvo v ankete Slovenskej basketbalovej asociácie od roku 2007 je vďačný. Okrem svojho zanieteného prístupu k povinnostiam aj rodine, spoluhráčom, trénerom. "Opäť je to výsledok tvrdej práce, a to nielen v uplynulom roku, ale počas celej kariéry. Som nekompromisný sám na seba, neustále makám. Aj toto je zadosťučinenie. Bez spoluhráčov a trénerov by som však nič nedokázal, keďže basketbal je tímová hra. Vyjadrovali a vyjadrujú mi podporu. Ako individualita by som nedosiahol nič," vraví Radoslav Rančík, ktorý podľa vlastných slov prežil náročný vlaňajšok. "Z jedného pohľadu to bol ťažký rok pre zranenie, z ktorého som sa dával dohromady. Podarilo sa mi však dostať sa do dobrého rytmu, čo je vidieť aj na výkonoch a výsledkoch."

S Interom, v ktorom pôsobí spoločne so starším bratom Martinom, Basketbalistom roka 2001 a 2002, má najvyššie ambície v lige aj Slovenskom pohári. "Možno som spočiatku čakal od toho viac. Netušil som, že medzi klubmi budú také markantné rozdiely. Ale ukázalo sa, že Prievidza má výborný tím, Komárno tak isto, Levice a Košice sú na tom veľmi dobre. Sú tu kvalitné mužstvá, hráči, tréneri. Teší ma, že bude o čo bojovať. Cez víkend na nás čaká Slovenský pohár v Prievidzi, ktorý bude dôležitý z hľadiska naplnenia jedného z cieľov."

Bratislavský mančaft prešiel na jeseň personálnym zemetrasením. V kolektíve, čo štartoval sezónu 2015/2016, už z rozličných príčin nie sú tréner Branko Maksimovič a hráči T.J. Bannister, Saša Jankovič a Miljan Rakič. Aj v januári sa v mužstve objavili viaceré nové tváre.

 

"Všetky tieto kroky prichádzali so snahou zlepšiť tím. Usilujem sa na tom vidieť čo najviac pozitív, aj keď zmeny nie sú vždy ideálne. Treba však dozerať na to, aby boli výsledky na požadovanej úrovni. Mám pocit, že tím sa stabilizoval. Uškodilo mu stredajšie vážne zranenie Tomáša Mrviša, ktorý bol dôležitou súčasťou tímu - a stále je. V každom prípade vždy máme na čom pracovať. Keby to bolo ideálne, nemali by sme o čo hrať a basketbal by nebol zaujímavý. V šatni sedí dvanásť individualít, na súdržnosti je vždy čo zlepšovať," pripomína Radoslav Rančík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona