Neistota okolo čínskej ekonomiky má negatívny vplyv aj na milánsku burzu

NETKY.SK • 24 August 2015, 14:49 • 2 min
Neistota okolo čínskej ekonomiky má negatívny vplyv aj na milánsku burzu

RÍM - Neistota týkajúca sa vývoja čínskej ekonomiky má výrazný negatívny vplyv aj na milánsku burzu, ktorá dnes podobne ako ostatné európske akciové trhy prudko oslabila.

slovakia

left justify in out

Pod tlak sa dostali predovšetkým bankové tituly.

 

Akcia UniCredit dočasne klesla až o 4 %. Ešte výraznejší pád kurzu zaznamenala akcia Intesa Sanpaolo, ktorá stratila až 5 %, a akcia problémového finančného inštitútu Monte dei Paschi di Siena, ktorá oslabila o 4,75 %. Výrazne strácali akcie luxusné značky a odevné koncerny, ktoré sú vysoko závislé od ázijského exportu.

 

Európske akciové trhy dnes klesajú v reakcii na nový prepad čínskych búrz. Šanghajský Composite index dnes odpísal 8,5 %. Investori sa totiž naďalej obávajú, že spomaľovanie rastu čínskej ekonomiky sa vláde nepodarí zastaviť. Bol to najvýraznejší jednodňový pokles indexu od 27. februára 2007. Za celý uplynulý týždeň sa index prepadol o 11 %. Od júnového maxima už stratil 38 %.

 

Investori očakávali, že práve po výraznom minulotýždňovom poklese hlavného indexu burzy v Šanghaji čínska vláda cez víkend oznámi dôraznejšie kroky na podporu akciových trhov.

 

Európske finančné trhy dnes klesli takmer o 3 % na najnižšiu úroveň za 7 mesiacov. Celkovo tak akcie stratili hodnotu vo výške 230 miliárd eur. Kľúčový nemecký index Dax dnes padol pod psychologicky dôležitú hranicu 10.000 bodov a dostal sa až na 9777 bodov, čo je o 3,4 % menej ako v piatok (21. 8.) pri zatvorení a najmenej od polovice januára. Od začiatku augusta sa znížil už o 13,6 %. Na historické maximum 12.390,75 bodu sa dostal začiatkom apríla vďaka extrémne uvoľnenej menovej politike Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá prostredníctvom programu nákupu dlhopisov pumpuje peniaze do ekonomiky eurozóny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies