Nehoda v Mexickom zálive po sebe zanechala rozsiahlu škvrnu

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 19:43 • 2 min
Nehoda v Mexickom zálive po sebe zanechala rozsiahlu škvrnu

TEXAS CITY - Do mora mohla vytiecť až pätina z 3,4 milióna litrov oleja tvoriaceho náklad člna, ktorý sa v sobotu zrazil s iným plavidlom.

slovakia

left justify in out

Pohotovostné zložky v Texase zápasia s rozsiahlou škvrnou pri pobreží Mexického zálivu, ktorá je výsledkom sobotňajšej zrážky nákladného člna s iným plavidlom v okolí Houstonu. Podľa vyjadrení predstaviteľov pobrežnej stráže mohla do mora vytiecť až pätina z 3,4 milióna litrov ťažkého oleja tvoriaceho náklad, ktorého zvyšok sa v nedeľu snažili odčerpať. Únik sa napriek tomu rozšíril do vzdialenosti 19 kilometrov od pobrežia a vyžiadal si uzavretie prieplavu medzi Mexickým zálivom a prístavom v Houstone ležiacom na brehu Galvestonskej zátoky. Ten je pritom celosvetovo jednou z najrušnejších vodných ciest využívaných na prepravu petrochemických látok, čo by sa mohlo nepriaznivo prejaviť na trhu s palivami.

 

Podľa veliteľa pobrežnej stráže Briana Penoyera sa na zmierňovaní následkov cez víkend podieľalo vyše 380 ľudí obsluhujúcich flotilu plavidiel so špeciálnym vybavením. Cieľom je zabrániť poškodeniu chúlostivých oblastí, kde majú hniezdiská migrujúce vtáky. Rozsah škôd na životnom prostredí je zatiaľ nejasný, pozdĺž osemkilometrového móla pri meste Texas City však bolo znečistenie jasne zreteľné. Plavebná spoločnosť Kirby Inland Marine, ktorej havarovaný čln patrí, v nedeľu vyhlásila, že je pripravená znášať náklady na odstránenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies