Nehoda v Česku: Z kamiónu vytiekli hektolitre kyseliny: D1 pri Brne bola odstavená 12 hodín!

NETKY.SK • 22 Január 2014, 08:30 • 2 min
Nehoda v Česku: Z kamiónu vytiekli hektolitre kyseliny: D1 pri Brne bola odstavená 12 hodín!

BRNO - Nehoda kamiónu s kyselinou chlorovodíkovou v utorok odpoludnia uzatvorila diaľnicu D1 na 175. kilometri pri českej obci Domašov v okrese Brno.

slovakia

left justify in out

Tri a pol tisíca litrov nebezpečnej chemikálie vytieklo na vozovku. Nikto neutrpel zranenia. Hasiči v protichemických odevoch zasahovali 12 hodín. Podľa českého webu Dopravniinfo.cz bola premávka v ľavom jazdnom pruhu na diaľnici obnovená až dnes o 06.50 h, informoval spravodajský server iDNES.cz. O 07.00 h bola potom obnovená premávka v oboch jazdných pruhoch, spresnili Novinky.cz.

"Muselo tam prísť náhradné nákladné auto, aby sa preložili nádrže s kyselinou, ktoré neboli poškodené. Prebieha odťahovanie havarovanej cisterny a odpratávanie následkov havárie," vysvetlila v utorok večer hovorkyňa juhomoravskej polície Petra Vedrová.

Nákladné auto skončilo v priekope krátko pred 16.00 h v smere na Prahu. Vozidlo prevážalo náklad 19.000 litrov kyseliny. Pri nehode sa poškodili štyri 1000-litrové barely, von sa dostalo podľa hasičov okolo 3500 litrov. Chemikália podľa hovorcu hasičov vytvorila hustú hmlu.

Hasiči vytýčili nebezpečnú zónu a zasahovali v protichemických odevoch.

Pri nehode síce nikto neutrpel zranenia, ale kvôli úniku chemikálie zostala diaľnica v oboch smeroch uzavretá. Policajti odkláňali vodičov idúcich na Brno na 168. kilometri a v opačnom smere na 178. kilometri. Kolóny o 18.00 h merali asi štyri kilometre. O 18.30 h bola obnovená premávka v smere na Brno.

Kyselina chlorovodíková sa používa v priemysle. Koncentrovaná je veľmi nebezpečná - poleptanie môže spôsobiť veľmi vážne zranenia aj smrť. Hrozí tiež nadýchanie sa výparov. Žieravinu neutralizujú hasiči pomocou vápenných sorbentov, vysvetlil iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies