Nehoda maďarského autobusu: Vláda vyhlásila na 23. januára deň štátneho smútku

NETKY.SK • 21 Január 2017, 18:13 • 2 min
Nehoda maďarského autobusu: Vláda vyhlásila na 23. januára deň štátneho smútku

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda vyhlásila na pondelok 23. januára deň štátneho smútku na pamiatku obetí havárie autobusu pri talianskej Verone.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi, ktorého citovala agentúra MTI.

 

"V pondelok ráno o 8.00 h - za účasti prezidenta Jánosa Ádera a premiéra Viktora Orbána - pred parlamentom na Kossuthovom námestí vztýčia s vojenskými poctami štátnu zástavu a potom ju spustia na pol žrde," povedal Havasi.

 

Z vládneho nariadenia, zverejneného dnes v oficiálnom vestníku, ďalej vyplýva, že na verejných budovách budú vyvesené čierne vlajky. Zástavy Maďarska a Európskej únie budú spustené na pol žrde.

Tragickú udalosť si majú pripomenúť aj maďarské školy v rámci vyučovacích hodín, prípadne na pietnych zhromaždeniach žiakov a študentov.

 

Pri nehode maďarského autobusu so žiakmi budapeštianskeho Gymnázia Pála Szinyei Merseho, ku ktorej došlo v piatok pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskej Verone, zomrelo 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo 12 cestujúcich.

 

Pri budove gymnázia v Budapešti sa napoludnie zhromaždilo vyše 80 žiakov, aby si zapálením sviečky a položením kvetov pripomenuli obete tejto tragickej udalosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies