Nehoda autobusu smrti: Technickú chybu vylúčili!

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 16:03 • 2 min
Nehoda autobusu smrti: Technickú chybu vylúčili!

BRATISLAVA – Technická chyba autobusu, ktorý v piatok (6.6.) havaroval na diaľnici D1 medzi Piešťanmi a Hlohovcom, je predbežne vylúčená aj po sobotnej (7.6.) obhliadke vozidla znalcom. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval krajský policajný riaditeľ v Trnave Štefan Čechovič. Pri nehode zomreli štyri dievčatá vo veku 17 a 18 rokov.

slovakia

left justify in out

Jediným obvineným zo všeobecného ohrozenia v tomto prípade je vodič autobusu. Polícia ho chcela stíhať väzobne, pretože podľa nej hrozí, že by ovplyvňoval svedkov, no prokuratúra s tým nesúhlasila, informoval Čechovič. Okrem ľudí v autobuse polícia vypočula aj svedkov, ktorí nehodu videli. "Jeden z nich bol svedok, ktorého vodič autobusu tesne pred nehodou predbiehal, zaradil sa do pravého jazdného pruhu a krátko nato vodič autobusu plynulo prešiel cez krajnicu na trávnatý porast," povedal. Ďalej uviedol, že v čase nehody išiel autobus rýchlosťou 97 km/h, čiže maximálnu povolenú rýchlosť neprekročil. V čase prevrátenia vozidla, bola rýchlosť autobusu 67 km/h. Z tachografu sa podľa Čechoviča zistilo, že vodič dodržal všetky predpísané prestávky. 

 

Policajný prezident Tibor Gašpar pripomenul, že zatiaľ ide iba o predbežné výsledky vyšetrovania. "Bude treba vykonať znalecké dokazovanie komplexne na technický stav, bude treba počkať na závery súdnych pitiev, na závery ďalších posudkov na zranenia, ale aj na zdravotný stav vodiča a priebeh nehodového deja," vymenoval Gašpar. 

 

Uplynulé tri dni (6.-8. jún) si na cestách vyžiadali 13 životov, Gašpar hovorí o čiernom víkende a ohlásil mimoriadne opatrenia polície. "Nezverejníme všetky, no jedno zo základných bude zvýšený počet policajtov na našich cestách," povedal Gašpar s tým, že policajti budú aj na miestach, kde na to doteraz vodiči neboli zvyknutí. Mimoriadne opatrenia budú podľa neho prijímané dovtedy, kým sa situácia nestabilizuje. "Mrzí ma, že musím občanom oznámiť, že pravdepodobne zvýšime represiu pri posudzovaní priestupkov," pokračoval. Dodal, že zvýšenie pokút malo aj v minulosti okamžitý efekt.

 

Tragická dopravná nehoda sa stala v piatok 6. júna popoludní medzi 74. a 75. kilometrom diaľnice D1. V autobuse sa viezlo 29 študentov Športového gymnázia v Trnave, dve učiteľky a vodič. Do nemocníc boli po nehode prevezení všetci cestujúci, ktorí prežili. Dnes sú v trnavskej nemocnici hospitalizovaní ešte traja pacienti a v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou dvaja. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies