Nehôd na priecestiach ubudlo, nedisciplinovanosti vodičov nie,hlásia ŽSR

NETKY.SK • 8 August 2016, 15:39 • 2 min
Nehôd na priecestiach ubudlo, nedisciplinovanosti vodičov nie,hlásia ŽSR

BRATISLAVA – Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka sa na železničných priecestiach na Slovensku stalo 18 dopravných nehôd. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015 je to podľa štatistík Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) o sedem prípadov menej.

slovakia

left justify in out

Pri nehodách zahynuli štyri osoby, dvaja šoféri a dvaja chodci. S ťažkými zraneniami sa nehody skončili pre šesť pasažierov v autách, štyroch vodičov a dvoch spolujazdcov.

 

"Z celkového počtu nehôd sa iba tri stali na nezabezpečenom železničnom priecestí, k ostatným nehodám došlo na priecestiach, kde bola vybudovaná výstražná svetelná a zvuková signalizácia bez závor alebo dokonca aj so závorami," upozornila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

 

Poukázala tiež na to, že napriek znižujúcemu sa počtu nehôd naďalej pretrváva nezodpovedné správanie vodičov pri prejazde cez priecestie. Hazardujúci, ale i nepozorní vodiči spôsobujú správcovi železničnej infraštruktúry nemalé materiálne škody. "Od začiatku roka evidujeme až 55 poškodení ramien závor a výstražníkov, ktoré sú súčasťou zabezpečovacieho zariadenia na železničných priecestiach," informovala Pavliková. "Ani v jednom prípade k poškodeniu nedošlo z dôvodu záchrany života, keď by bol manéver prerazenia závor akceptovateľný," dodala.

 

Najviac prípadov poškodení priecestných zabezpečovacích zariadení evidujú ŽSR v Čiernom pri Čadci. "Ku škodovej udalosti tam prichádza minimálne raz mesačne. Najčastejšou príčinou je to, že kamióny buď vyrazia, alebo zlomia rahno závor," ozrejmila Pavliková.

 

ŽSR prevádzkujú vyše 600 železničných priecestí so závorami. "V tomto roku sme do opráv týchto zariadení investovali 103.889 eur. V roku 2015 si opravy vyžiadali 202.642 eur," uviedla Pavliková.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies