Negatívny verdikt MSD o Kosove by znamenal koniec medzinárodného práva

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 11:40 • 2 min
Negatívny verdikt MSD o Kosove by znamenal koniec medzinárodného práva

Negatívny verdikt MSD o Kosove by znamenal koniec medzinárodného práva

slovakia

left justify in out

Posudok Medzinárodného súdneho dvora o kosovskej nezávislosti, ktorý by bol pre Srbsko negatívny, by znamenal koniec medzinárodného práva. Povedal to v pondelok pre TASR štátny tajomník srbského ministerstva pre Kosovo Oliver Ivanovič.
"Je absolútne vylúčené, aby bol verdikt pre Srbsko negatívny. Ak by sa toto stalo, už by to nebol súd, ale politická inštitúcia, ktorá reaguje na základe príkazov od svojich vlád," uviedol Ivanovič. "Povedal by som, že by to bol koniec medzinárodného práva," dodal.
MSD zverejní právny posudok o legálnosti jednostranného vyhlásenia nezávislosti Kosova vo štvrtok 22. júla. Posudok nebude právne záväzný, bude však mať značný politický význam.
Podľa Ivanoviča je omnoho reálnejšie, že verdikt MSD bude v súlade s medzinárodným právom a zaujme jasné, teda negatívne stanovisko vzhľadom na nezávislosť Kosova. "Takéto stanovisko súdu otvára novú možnosť, aby sme si sadli a rokovali s kosovskými Albáncami o tom, čo je stabilné a udržateľné dlhodobé riešenie," zdôraznil Ivanovič.
"Toto riešenie musí vziať do úvahy záujmy a želania jednej aj druhej strany, teda Srbska aj kosovských Albáncov. Pretože to, čo máme teraz, je bratie ohľadu iba na želania kosovských Albáncov," uzavrel Ivanovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies