Nefajčiari budú viac chránení aj v obchodných centrách

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 10:48 • 2 min
Nefajčiari budú viac chránení aj v obchodných centrách

BRATISLAVA - Nefajčiari budú od pondelka viac chránení aj v obchodných centrách. Do účinnosti totiž vstúpi novela zákona o ochrane nefajčiarov. Pôvodne počítala s úplným zákazom fajčenia v obchodných centrách, poslanci však nesúhlasili. Novelu z dielne ministerstva zdravotníctva zmiernili. Fajčiť sa v centrách teda neprestane, avšak bude to povolené len v stavebne oddelených priestoroch.

slovakia

left justify in out

Právna norma prináša novú definíciu zariadenia spoločného stravovania. Po novom to má byť každé zariadenie, v ktorom sa nielen pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale sa do neho aj privážajú. Pravidlá na ochranu nefajčiarov sa tak napríklad budú týkať aj cukrární. Celá legislatíva podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) nesmeruje k perzekúcii fajčiarov, ale k vytvoreniu pravidiel, aby pri fajčení čo najmenej zasahovali do práv nefajčiarov. Novelizácia právnej normy priniesla aj prísnejšie sankcie. Za nedodržiavanie zákona budú môcť orgány verejného zdravotníctva uložiť pokutu od 500 do 15.000 eur. Doteraz bola hranica od 331 do 3319 eur. Zmena legislatívy reaguje aj na novú európsku smernicu a na tabakových výrobkoch by sa mali objaviť iné varovné nápisy. Výrazné zmeny v ochrane nefajčiarov priniesla novela zákona z roku 2010. Tá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach spoločného stravovania, kde sa pripravuje a podáva jedlo. Vstup musí byť cez nefajčiarsku časť. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku alebo nefajčiarsku prevádzku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies