Neexistuje lepšie a tesnejšie partnerstvo ako medzi SR a ČR, tvrdí Lajčák

NETKY.SK • 22 August 2016, 18:21 • 2 min
Neexistuje lepšie a tesnejšie partnerstvo ako medzi SR a ČR, tvrdí Lajčák

BRATISLAVA - Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka neexistuje lepšie a tesnejšie partnerstvo a spojenectvo ako medzi Slovenskom a Českom. Vyhlásil to dnes na výročnej porade vedúcich zastupiteľských úradov Českej republiky v Prahe.

slovakia

left justify in out

Lajčák sa na tomto podujatí zúčastnil ako hlavný zahraničný hosť na pozvanie svojho českého rezortného kolegu Lubomíra Zaorálka. Okrem bilaterálnej slovensko-českej spolupráce na medzinárodnom poli hovoril šéf slovenskej diplomacie s českými veľvyslancami aj o slovenskom predsedníctve v Rade Európskej únie (SK PRES), stave európskeho projektu a o ďalších aktuálnych zahranično-politických otázkach súčasnosti. Informácie o dnešnom podujatí poskytol agentúre SITA tlačový odbor rezortu diplomacie.


"Európska únia sa nachádza vo vážnej situácii a my všetci musíme veľmi tvrdo pracovať, aby sme našli novú, presvedčivú víziu pre EÚ a dokázali znovuobnoviť dôveru a podporu občanov pre tento projekt,“ povedal Lajčák v súvislosti s hlavnými úlohami, ktoré stoja pred úniou a jej členskými krajinami. Na osobitnom rokovaní so svojím rezortným kolegom Lubomírom Zaorálkom prediskutoval nastávajúce podujatia SK PRES, predovšetkým neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v Bratislave, ktoré bude 2. a 3. septembra. Prebrali tiež otázky spolupráce v rámci Visegrádskej štvorky a Slavkovského formátu, v ktorom je okrem Slovenska a Česka aj Rakúsko.


Počas návštevy v Prahe prijal ministra Lajčáka aj premiér ČR Bohuslav Sobotka. Spoločne sa venovali otázkam spolupráce medzi oboma krajinami na bilaterálnej, regionálnej i európskej úrovni. "Intenzita, dynamika a obsah našich stretnutí, ako aj ich frekvencia, len potvrdzujú tradične nadštandardnú kvalitu našej spolupráce a vzťahov,“ zdôraznil slovenský minister. S premiérom Sobotkom sa sústredil najmä na prípravu spoločného zasadnutia vlád oboch krajín, ktoré bude 26. septembra v Bratislave.

 

Jedným z hlavných bodov bude okrem konkrétnych projektov ďalšieho posilnenia spolupráce aj spoločná príprava podujatí, ktoré by mali v roku 2018 pripomenúť 100. výročie vzniku Československa, 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy (1968) a 25. výročie vzniku samostatnej Slovenskej a Českej republiky (1993). Minister zahraničia informoval českého premiéra aj o aktivitách a doterajších výsledkoch slovenského predsedníctva a prípravách na Bratislavský summit lídrov 27 členských štátov EÚ v Bratislave 16. septembra.


Na Úrade vlády ČR šéf našej diplomacie následne vystúpil na zasadnutí pracovnej skupiny pre otázky odchodu Británie a budúcnosti EÚ, kde hovoril o tom, ako vníma Slovensko odchod Británie z EÚ, prípravy na proces rokovania EÚ a Británie o novom nastavení vzájomných vzťahov a aké sú priority Slovenska v tomto kontexte. "Tento proces ponúka Slovensku a Českej republike príležitosť poskytnúť našu skúsenosť z rozdelenia Československa, ktoré vďaka zodpovednosti a racionálnosti prístupu oboch strán môže slúžiť ako príklad pri rokovaniach o budúcich vzťahoch Únie s Britániou,“ poznamenal Lajčák.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies