Nedovoľme reume vziať nám radosť zo života!

NETKY.SK • 17 September 2021, 22:18 • 2 min
Nedovoľme reume vziať nám radosť zo života!

BRATISLAVA - Spinálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída, alebo reumatoidná artritída – to všetko sú viaceré formy jednej skupiny ochorení, ktoré súhrnne nazývame i zápalové artritídy. Aj preto majú všetky druhy tohto ochorenia spoločnú diagnostiku a liečbu.

slovakia

left justify in out

Čo je to reumatoidná artritída?

Reumatoidná artritída je typ autoimunitného ochorenia. Imunitný systém je prirodzený systém sebaobrany tela a normálne nás chráni pred infekciami a chorobami. Autoimunitné ochorenie spôsobuje, že imunitný systém tela omylom napadne zdravé tkanivá tela, napríklad kĺby, a spôsobí zápal.

 

Zápal je zvyčajne dôležitý nástroj, ktorý používa imunitný systém na boj proti infekcii tým, že do postihnutej oblasti zasiela viac krvi a tekutín. Pri reumatoidnej artritíde však zápal a prebytočná tekutina v kĺbe môžu spôsobiť bolesť, stuhnutosť, či dokonca trvalé poškodenie kĺbu.

 

img

 

Aké sú príznaky reumatoidnej artritídy?

 

Reumatoidná artritída môže spôsobiť problémy s akýmkoľvek kĺbom v tele, hoci malé kĺby v rukách a nohách sú postihnuté často ako prvé. Reumatoidná artritída je symetrická artritída, čo znamená, že zvyčajne postihuje obe strany tela podobným spôsobom, aj keď to tak nie je vždy. Jej príznaky  sa môžu líšiť od človeka k človeku a rozvíjajú sa niekoľko týždňov, môžu prichádzať a odchádzať, vracať a meniť sa.

 

Hlavné príznaky remautoidnej artritídy sú: 

Bolesť, ktorá je zvyčajne silná a pulzujúca. Zhoršuje sa zvyčajne ráno a po období nečinnosti.

Stuhnutosť. Postihnuté kĺby môžu byť často stuhnuté a bolestivé. Napríklad pri postihnutí rúk nie je možné úplne ohýbať prsty. Stuhnutosť je často horšia ráno a po období nečinnosti. Zápal vo výstelke kĺbov môže spôsobiť opuch, citlivosť alebo pocit, že je kĺb na dotyk teplý. U niektorých ľudí sa môžu pod kožou okolo postihnutých kĺbov vyvinúť pevné opuchy, tzv.  eumatoidné uzly.

 

Prečítajte si tiež: HIV neprenášajú iba gayovia, je to mýtus. Nakaziť sa možno aj heterosexuálym stykom

 

Niektorí ľudia s reumatoidnou artritídou môžu mať množstvo všeobecnejších príznakov, ako  sú: únava, nedostatok energie, potenie vysoká teplota, nechutenstvo a strata hmotnosti. Okrem toho môže spôsobovať problémy v iných častiach tela. Ak sú postihnuté oči, srdce alebo pľúca, môžu sa vyskytnúť napríklad suché oči alebo bolesť na hrudníku.

 

Čo spôsobuje reumatoidnú artritídu?

 

Reumatoidná artritída môže postihnúť dospelých v akomkoľvek veku. Najčastejšie sa začína vo veku od 40 do 60 rokov.  Za normálnych okolností  imunitný systém pracuje na tvorbe protilátok, ktoré napádajú vírusy a baktérie, a pomáhajú tak bojovať proti infekcii. Reumatoidná artritída spôsobuje, že imunitný systém tela mylne vysiela protilátky do výstelky kĺbov, kde napádajú tkanivo okolo kĺbu.

 

To spôsobí, že tenká vrstva buniek (synoviálna membrána), ktorá pokrýva kĺby, sa zapáli, bolí a uvoľňuje chemické látky, ktoré poškodzujú blízke okolie, teda kosti, šľachy (spájajú kosť so svalom), chrupavky (spájajú kosti s ostatnými kosťami) a väzy (spájajú kosti s chrupavkou).

 

img

 

Rizikové faktory reumatoidnej artritídy

 

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy.

Genetika – existujú dôkazy, že reumatoidná artritída sa môže vyskytovať v rodinách, aj keď riziko dedičnosti sa považuje za nízke, pretože sa predpokladá, že gény pri tomto ochorení hrajú iba malú úlohu.

Faktory prostredia – ide o množstvo faktorov, napríklad infekcia alebo veľmi stresujúca životná udalosť.

Fajčenie – niektoré vedecké dôkazy naznačujú, že fajčenie je spojené s reumatoidnou artritídou. Kombinácia fajčenia a prítomnosti určitých génov výrazne zvyšuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a tiež jej závažnejšej formy.

Hormóny – reumatoidná artritída je častejšia u žien ako u mužov. Môže to byť spôsobené účinkami hormónu  estrogén.

Hmotnosť – ľudia s nadváhou majú výrazne väčšiu šancu na rozvoj reumatoidnej artritídy ako tí so zdravou hmotnosťou.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR s Pavlom Topoľským: Záhradu mám na relax, nie aby som sa v nej zotročil

 

Diagnostika a liečba zápalovej artritídy

 

Zápalové artritídy sú skupina stavov charakterizovaných zápalom kĺbov a často iných tkanív. Medzi tieto stavy patrí axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída. Existuje niekoľko testov, ktoré môže váš lekár  urobiť, aby zistil, aký typ máte.

 

Podľa diagnózy stanoví liečbu, ktorá bude najvhodnejšia. Používa pritom zobrazovacie vyšetrenia – RTG, magnetickú rezonanciu, ultrazvuk a krvné testy. Na liečbu používa odborník dva typy liečby – biologickú  a nebiologickú,

 

Nebiologická liečba

 

Liečba zápalovej artritídy je veľmi individuálna, určená pre konkrétneho pacienta, pre jeho konkrétne ochorenie. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na zápalovú artritídu, ale na zmiernenie prejavov sú k dispozícii viaceré lieky.

 

Hlavným cieľom liečby je zmierniť príznaky, spomaliť progresiu stavu a zlepšiť kvalitu života. Liečba môže vo väčšine prípadov zahŕňať kombináciu cvičení, fyzioterapie, pracovnej terapie, medicinálnej pedikúry, chirurgického zákroku a liečby.

 

img

 

Lieky proti bolesti (analgetiká) znižujú bolesť a často sa používajú spolu s inými liekmi.

Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) môžu pomôcť zmierniť opuch a bolesť, tiež sa často používajú spolu s inými liekmi. 

 

Antireumatické lieky upravujúce chorobu (DMARD) sú lieky, ktoré ovplyvňujú základné príčiny nadmerného zápalu kĺbov. Môže však trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým sa prejavia ich  účinky. 

Kortikosteroidy (steroidy) kontrolujú zápal, ale pri dlhodobom užívaní môžu spôsobovať nežiaduce vedľajšie účinky. Podávajú sa injekciou do svalu alebo vo forme tabliet.  

 

Biologická liečba

 

Biologický liek alebo biologikum je typ liečby niektorých dlhodobých zdravotných stavov, akými sú axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída.

 

Na rozdiel od tradičných liekov, akými sú ibuprofén alebo paracetamol, sa biologické lieky vyrábajú zo živých organizmov, ľudských či zvieracích buniek a mikroorganizmov, ako sú baktérie alebo kvasinky.

 

Prečítajte si: Profesionál radí, ako sa udržať fit počas jesene. Na čo si treba dať pozor?

 

Biologiká sú typom  cielenej terapie a sú špeciálne určené na blokovanie určitých častí imunitného systému. Pretože sú to bielkoviny, tieto lieky sa nemôžu podávať ako tablety, ale injekčne. Biologické terapie sa poskytujú iba ľuďom, ktorí už vyskúšali inú liečbu zodpovedajúcu ich stavu a nereagovali na ňu dostatočne.  

 

Biologické lieky môžu pomôcť znížiť nadmerný zápal, bolesť a stuhnutosť. Zlepšenie stavu pomocou biologického lieku môže trvať až 3–6 mesiacov. Ak však stále nedôjde k zlepšeniu alebo dôjde k závažným vedľajším účinkom, zvyčajne sa odporúča liečbu ukončiť.

 

Ako si zlepšiť kvalitu života?

 

Život so zápalovou artritídou môže byť náročný, ale existuje veľa možností, ako aj s ochorením urobiť svoj život kvalitnejším a žiť naplno. Pomôže zmena životosprávy, teda úprava stravy a pohyb.

 

Na udržiavanie zdravej hmotnosti je dôležitá vyvážená strava. Zhruba dve tretiny vašej stravy by sa mali skladať z ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Zvyšná tretina by mala obsahovať nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso ako zdroj bielkovín. 

 

img

 

Mnoho ľudí so zápalovou artritídou uprednostňuje cvičenie vo vode, pretože voda nadľahčuje kĺby. Kurzy aqua-aerobiku a plávanie sú skvelou voľbou. Vhodné sú aj joga, pilates, cyklistika a chôdza. Dôležité je postupovať pomaly  a venovať sa cvičeniu pravidelne, no s mierou.

 

Cvičenie má totiž množstvo výhod: zlepšuje spánok, znižuje bolesť, stuhnutosť a úzkosť, môže pomôcť urýchliť zotavenie po vzplanutí ochorenia. Fajčiarom postihnutým týmto ochorením výrazne pomôže skoncovanie s týmto zlozvykom, všetkým pozitívne myslenie  a kvalitný spánok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona