Nedovolená rýchlosť bola pri 30 percentách obetí na cestách

NETKY.SK • 28 Február 2015, 11:51 • 2 min
Nedovolená rýchlosť bola pri 30 percentách obetí na cestách

BRATISLAVA - Nedovolená rýchlosť bola vlani pri 30 percentách minuloročných obetí na cestách. Vlani zahynulo na slovenských cestách 259 ľudí.

slovakia

left justify in out

Z toho 75 obetí má na svedomí nehoda spôsobená nedovolenou rýchlosťou. Vyplýva to zo štatistík, ktoré poskytlo Prezídium Policajného zboru. Pri smrteľných dopravných nehodách bola hlavnou príčinou nedovolená rýchlosť. Na druhom mieste to bolo porušenie povinností vodiča, napríklad nevenovanie sa šoférovaniu či telefonovanie. Tretí najčastejší dôvod pri tragických nehodách bol nesprávny spôsob jazdy. Pri kategórii všetkých dopravných nehôd figuruje nedovolená rýchlosť na druhom mieste. Najčastejšou príčinou je porušenie povinností vodiča.


Počet nehôd pre nedovolenú rýchlosť bol vlani podobný v obciach aj mimo nich. Z policajných štatistík vyplýva, že zo všetkých takýchto nehôd sa stalo v obciach 873. Na cestách mimo obce to bolo 946 havárií. Z nehôd, kde bola príčinou nedovolená rýchlosť, sa 269 týkalo vodičiek a 1 445 vodičov - mužov.


Polícia chystá v polovici apríla akciu s názvom Rýchlostný maratón, počas ktorej budú merať rýchlosť na úsekoch, ktoré im občania sami navrhnú. „Chceme umožniť verejnosti a občanom, aby sa aktívne zapojili do réžie tejto akcie. Cez webový portál polície budú môcť definovať miesta, ktoré považujú za rizikové, kde vodiči bezohľadne prekračujú rýchlosť,“ povedal v piatok na tlačovej besede policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Ľudia budú môcť prvé dva marcové týždne vyplniť a poslať polícii tabuľku s návrhmi na cestné úseky, kde by podľa nich mali merať. Formulár nájdu na stránke www.minv.sk v sekcii polícia, kde je ďalej odkaz na akciu Rýchlostný maratón.

 

Policajti budú mať potom mesiac na to, aby podnety občanov prešli a vyhodnotili. Samotná akcia bude trvať 24 hodín, a to 16. až 17. apríla. Konkrétne vybrané úseky by mali oznámiť deň pred akciou. Keďže pôjde hlavne o preventívnu akciu, policajti budú prekročenie rýchlosti do 20 km/h v obci a do 30 km/h mimo obce riešiť len napomenutím. Vedenie polície však pripúšťa, že v prípade nebezpečných úsekov, napríklad pri školách, môžu napriek tomu uložiť pokutu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona