Nedostatok zdrojov v zdravotníctve pocítia podľa AOPP najmä pacienti

NETKY.SK • 21 Október 2016, 12:16 • 2 min
Nedostatok zdrojov v zdravotníctve pocítia podľa AOPP najmä pacienti

BRATISLAVA - Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) dlhodobo upozorňuje na nedostatočné zdroje v zdravotníctve. Ako vysvetlila prezidentka AOPP Katarína Kafková, štát dlhodobo platí za svojich poistencov málo, a preto chýbajú v sektore peniaze. Aj tento rok musí opätovne naliať do rezortu dodatočné peniaze.

slovakia

left justify in out

Sadzba za poistencov štátu sa od 1. novembra do 31. decembra tohto roku dočasne zvýši na 4,96 % z vymeriavacieho základu, pôjde tak o dofinancovanie systému o 35 miliónov eur.


"Znie to ako dobrá správa, avšak minister financií sa minulý rok vyjadril, že na rok 2016 bude mať zdravotníctvo vytvorenú rezervu 50 miliónov eur pre prípadný zhoršený vývoj v zdravotníckych zariadeniach. Kde teda zostalo 15 miliónov eur?“ pýta sa Kafková. Aj návrh budúcoročného štátneho rozpočtu počíta oproti súčasnému roku so zníženými výdavkami na zdravotníctvo, a to o 120 mil. eur. Prezidentka upozornila, že viac peňazí by pritom mali opäť zaplatiť najmä zamestnanci a živnostníci s vyššími príjmami.


Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa totiž nedávno vyjadril, že navrhne zrušiť súčasný maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na zdravotné poistenie na úrovni 5-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Štát však na svojich poistencov, teda napríklad deti, dôchodcov, rodičov na materskej alebo rodičovskej dovolenke, či nezamestnaných, dá podľa Kafkovej na budúci rok menej peňazí.


Podľa navrhovaného rozpočtu zaplatí za svojho poistenca približne 35,89 eura mesačne. Podľa AOPP má štát pritom približne tri milióny poistencov, teda viac ako pracujúcich. "Nevidíme dôvod, aby štát na platbách za svojich poistencov šetril a peniaze sa vykrývali len zo zvýšených odvodov na zdravotné poistenie od ekonomicky aktívnych ľudí,“ konštatovala Kafková.


Prezidentka argumentuje tým, že nedostatok peňazí v zdravotníctve vždy pocítia najmä pacienti. "Napokon, šetriť budú poisťovne, nemocnice i samotní lekári. Nemocnice môžu pristúpiť k rušeniu lôžok či oddelení. Na vyšetrenie u špecialistu, či na plánovaný operačný výkon sa môže dlhšie čakať. Naozaj môže prísť k zníženiu dostupnosti zdravotnej starostlivosti. A trpieť bude zase len pacient," uzavrela šéfka AOPP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona