Nedostatok zamestnancov pociťujú už aj firmy v Žilinskom kraji

NETKY.SK • 31 Január 2017, 16:38 • 2 min
Nedostatok zamestnancov pociťujú už aj firmy v Žilinskom kraji

ŽILINA – Podnikatelia a firmy v Žilinskom kraji pociťujú akútny nedostatok pracovných síl v strojárstve, automobilovom priemysle, stavebníctve a už aj v drevárskom priemysle. Pre TASR to povedal riaditeľ Regionálnej komory (RK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Žiline Ján Mišura.

slovakia

left justify in out

"V týchto odvetviach potrebujeme nové pracovné sily. Buď vychovať vlastnými silami, alebo doviezť. Existujú už firmy, ktoré si doviezli zamestnancov zo zahraničia, hlavne v oblasti stavebného a strojárskeho priemyslu. Celkovo hovoríme o stovkách zahraničných zamestnancov v celom Žilinskom kraji," podotkol Mišura.

 

Štát by mal podľa neho liberalizovať dovoz pracovnej sily zo štátov s príbuzným jazykom, ako je Ukrajina, Rusko, Bielorusko či Srbsko. "Týchto zamestnancov môžeme ľahšie adaptovať. Treba sa pozrieť na Českú republiku, ktorá s obchodnými a priemyselnými komorami pružne realizuje dovoz pracovníkov zo štátov bývalého Sovietskeho zväzu. Treba to rýchlo realizovať u nás. Pretože oni zoberú lepších odborníkov a kým sa prebudí naša exekutíva, zostanú tam tí horší," povedal riaditeľ žilinskej regionálnej komory SOPK.

 

Zdôraznil, že nemáme len nedostatok robotníckych profesií, ale aj inžinierskych profesií - konštruktérov a technológov v strojárskych firmách. Pri nedostatku žiakov považuje za potrebné reformovať prijímacie konanie a upraviť počty žiakov pre stredné odborné školy. "Treba znížiť počet tried a škôl, čo sa týka gymnázií a všeobecného vzdelania, prípadne osemročných gymnázií. A vrátiť sa k variantu, ktorý navrhol minister Čaplovič, že na gymnáziá sa bude chodiť iba s určitým priemerom. Čo, žiaľ, niektorí poslanci napadli, že je to protiústavné. Takto sa nikam nedostaneme. Nie je možné, aby na gymnáziách študovali žiaci s trojkami a štvorkami," uviedol riaditeľ RK SOPK Žilina.

 

"Keď bude limit žiakov pre gymnáziá, zostane dostatok žiakov, ktorí sa budú hlásiť na stredné odborné školy. Z nich môžu šikovní žiaci takisto pokračovať na vysokých školách. A bude dostatok vzdelaných technických zamestnancov, ktorí budú lepšie pripravení pre náš priemysel. To je úloha profesijných organizácií, samosprávnych krajov a hlavne štátu, aby to zreguloval. Potom by bol dostatok absolventov a záujem o stredné odborné školy," podotkol Mišura.

 

Správnym krokom je podľa neho duálne vzdelávanie, v ktorom treba pokračovať. "V podstate sme oprášili to, čo fungovalo do roku 1989 a prispôsobili sme to trhovým podmienkam. Treba doriešiť nedokonalé financovanie, využívanie dielní, ktoré boli postavené pri stredných odborných školách. Firmy majú záujem a zapájajú sa do duálneho vzdelávania, lebo to je jediná cesta," dodal riaditeľ RK SOPK Žilina.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona