Nedostatok technických profesií na československom trhu pociťuje aj zbrojárska výroba

NETKY.SK • 13 November 2015, 13:29 • 2 min
Nedostatok technických profesií na československom trhu pociťuje aj zbrojárska výroba

BRATISLAVA - Spoločný podnik Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod a MSM Martin v Novákoch má v súčasnosti viac ako 80 zamestnancov, na budúci rok by ich už mala byť stovka. Rýchlejšiemu prijímaniu nových ľudí do CZ Slovensko bráni aj nedostatok vhodných profesií na trhu. Povedal pre TASR generálny riaditeľ CZ Uherský Brod Lubomír Kovařík.

slovakia

left justify in out

„Veľkosť a kapacita firmy je nastavená približne na 200 zamestnancov. Dramaticky však pociťujeme nedostatok kvalifikovaných technických odborníkov. Ide najmä o obsluhu CNC strojov, technológov či kvalifikovaných pracovníkov do odboru riadenia kvality,“ upozornil Kovařík s tým, že do budúcnosti počíta s rozšírením produkcie nákupom nových strojov a technológií. „Podnik od začiatku roka vyprodukoval asi pol milióna komponentov, z ktorých bola polovica určená na vojenské a polovica na civilné účely. Dve zbrojné prevádzky vyrábajú zásobníky a obrábané dielce pre dlhé a krátke zbrane. Civilná prevádzka vyrába komponenty pre dopravné a koľajové vozidlá,“ dodal Kovařík.

 

Tržby CZ Slovensko by mali v tomto roku dosiahnuť 1,5 milióna eur. „Mesačné tržby nám v druhej polovici roka vzrástli na päťnásobok v porovnaní s jeho začiatkom. Odhadujeme, že za tento rok by mali dosiahnuť 1,5 milióna eur. Veríme, že o rok by výsledok mohol byť približne dvojnásobný,“ konštatoval Kovařík. CZ Uherský Brod zaznamenala v roku 2014 zisk 432 miliónov Kč (15,85 milióna eur) a jej tržby dosiahli 3,4 miliardy Kč (124,8 milióna eur). V priestoroch Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch vytvorila v roku 2014 spoločný podnik so spoločnosťou MSM Martin. Túto firmu ako nájomcu VOP Nováky vybralo Ministerstvo obrany SR od 1. januára 2013, keď vzišla ako víťaz z verejného ponukového konania. Nájom je stanovený na 20 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies