Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje našu hmotnosť aj správanie

NETKY.SK • 25 August 2020, 17:05 • 2 min
Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje našu hmotnosť aj správanie

Nedostatok spánku nevyvoláva len chronickú únavu. Môže mať negatívny dopad aj na celkové fungovanie organizmu.

slovakia

left justify in out

Akonáhle si teda doprajete spánok kratší ako šesť hodín denne, je vysoká pravdepodobnosť, že sa u vás objavia problémy so sústredením, zmeny nálady a správania, nadváha či zdravotné komplikácie.

 

Kruhy pod očami, nálada na bode mrazu, vlčí hlad, ale aj zabúdanie alebo neschopnosť sústredenia - sú všetko príznaky nedostatku spánku, čo sa odráža aj v zle fungujúcom organizme.

 

Podľa odborníkov dospelý človek potrebuje k dokonalej regenerácii organizmu sedem až osem hodín spánku denne. Ak je kratší ako šesť hodín, svoj organizmus tak vystavujete väčšiemu riziku najrôznejších ochorení.

 

Nedostatok spánku sa prejavuje na rôznych úrovniach: metabolických, kognitívnych a v správaní. Únava najprv mení charakter jedinca, ktorý môže byť nervózny, netrpezlivý, nepozorný a začne mať problémy s pamäťou, so sústredením a môžu ho aj začať trápiť úzkosti. 

 

img

 

Spánok je životne dôležitý, pretože umožňuje telu pripraviť sa na nasledujúci deň. "V noci sa nastavuje metabolická rovnováha na nadchádzajúcich 24 hodín, teda energetická rovnováha. Keď sú biologické hodiny narušené, je narušená aj sekrécia niektorých hormónov, ako je ghrelin (rastový hormón), leptín (hormón sýtosti) alebo kortizol (stresový hormón). Nedostatok spánku naruší metabolizmus, a tým sa zvyšuje riziko vzniku nadváhy, srdcových príhod, cukrovky druhého typu, a dokonca aj niektorých druhov rakoviny," vysvetľuje pre týždenník L'Express profesor Damien Léger z parížskeho Centra pre spánok a bdenie.

 

Spánok a stravovanie
Spánok a jedálniček sú silne prepojené. Po dvoch týždňoch nedostatočného spánku začínajú ľudia výrazne priberať na váhe.

 

Je to dané predovšetkým tým, že vplyvom nevyspania sa menia svoje stravovacie návyky. Túžia oveľa viac po zdrojoch rýchlej energie, teda prevažne cukroch, ale aj tučných jedlách.

 

"Keď je človek unavený, je energetická potreba vyššia. Organizmus si žiada výdatnejšie pokrmy. Ľudia potom vyhľadávajú energeticky bohaté jedlo, a tak postupne naberajú na váhe," vysvetľuje lekárka Corinne Chicheporticheová-Ayacheová.

 

Táto strava a jej trávenie navyše začne ešte viac narušovať samotný spánok. Žalúdok produkuje energiu, ktorá zvyšuje telesnú teplotu, ale kvalitnejšieho spánku jedinec dosiahne, keď teplota naopak mierne poklesne.

 

img

 

Nedostatok spánku a jeho daň
Spánok dnes ohrozuje celý rad faktorov, zamestnanie (nočné smeny alebo dochádzanie na veľkú vzdialenosť), voľnočasové aktivity, ktoré sú teraz spojené s technológiami, ktorých negatívny vplyv na zaspávanie je známy.

 

"Napríklad je známe, že ľudia pracujúci v noci spia štandardne o hodinu menej než ostatní a zdá sa, že to je jeden z karcinogénnych faktorov, pretože počet rakoviny prsníka a prostaty je u týchto pracujúcich výrazne vyšší," varuje Damien Léger.

 

Bohužiaľ málokto si tieto riziká uvedomuje. Je to dané aj tým, že je veľmi komplikované nedostatok spánku určiť za pravú príčinu ochorenia, pretože chorí majú často viac zdravotných ťažkostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona