Nedostatok sestier by Zelník riešil zmenou vzdelávania

NETKY.SK • 29 Január 2017, 15:57 • 2 min
Nedostatok sestier by Zelník riešil zmenou vzdelávania

BRATISLAVA - Riešenie nedostatku sestier v zdravotníctve by predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS) riešil novým zákonom o vzdelávaní zdravotníkov. Je presvedčený, že nie všetky sestry potrebujú vysokú školu a obnovil by preto model ich stredoškolského vzdelávania z minulosti.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho odhadov chýba na Slovensku asi 2000 sestier. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

 

Nemocnice sa podľa prezidenta asociácie tých neštátnych Mariána Petka nebránia zmene vzdelávania sestier. Odporúčal by definovať praktickú sestru, ktorá by mala strednú zdravotnícku školu a ročnú prax. "Nebránime sa, aby sestry mali vysokú školu tam, kde je to potrebné," uviedol s tým, že ide o manažérske či vysokošpecializované posty. Myslí si, žeby sa tak lepšie riešilo aj ich ohodnotenie. Za základ však považuje riešenie spomínané Zelníkom.

 

To sa nepáči šéfke sesterskej komory Ivete Lazorovej. Pýta sa, či sa aj nedostatok lekárov bude riešiť rovnakým spôsobom. Upozorňuje, že činnosti, ktoré vykonávajú sestry v súčasnosti, sa nedajú porovnávať s tými spred desiatich či 20 rokov. Rovnako pripomína, že takéto zmeny systém nezastabilizujú, za potrebné považuje riešenie otázky ohodnotenia sestier. "Toto povolanie do budúcna si bude vyžadovať väčšiu pozornosť, lebo bez adekvátneho hodnotenia sestry do systému nedostaneme," zhrnula.

 

Zelník poukázal, že zmena vzdelávania by ušetrila peniaze, rovnako, že prax robí majstra. "Dievčatá nemusia cestovať, platiť ubytovania, rovnako budú robiť tú robotu, čo robia," podotkol. Na margo rozširovania kompetencií sestier upozornil, že o liečbe musí vždy rozhodovať lekár. "Pozná súvislosti a vie najlepšie, čo pacient z hľadiska jeho dispozícií a ochorenia potrebuje," doplnil.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona