Nedostatok sestier a pôrodných asistentiek nie je len problémom Slovenska

NETKY.SK • 21 September 2017, 14:46 • 2 min
Nedostatok sestier a pôrodných asistentiek nie je len problémom Slovenska

NOVÝ SMOKOVEC - Nedostatok sestier a pôrodných asistentiek nie je len problémom Slovenska, ale aj Česka, Poľska i Maďarska. Zhodli sa na tom zástupcovia sestier a odborníci na ošetrovateľstvo z krajín Visegrádskej štvorky (V4), ktorí sa vo štvrtok stretli vo Vysokých Tatrách na dvojdňovej celoslovenskej konferencii s medzinárodnou účasťou na tému Ošetrovateľstvo a pôrodná asistencia v procese zmien.

slovakia

left justify in out

„Vyzývam jednotlivé vlády, aby tento problém riešili spoločne v spolupráci s európskymi inštitúciami,“ uviedla Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA), v mene zdravotných sestier z krajín V4.

Podľa Lazorovej je Slovensko v rámci nedostatku sestier spomedzi krajín na treťom mieste. "My máme na 100 tisíc obyvateľov 5,7 sestier, Poliaci majú 5,4, teda v reáli, kým v Nemecku sa jedna sestra stará o sedem pacientov, na Slovensku je bežná prax, že sa stará o tridsiatich. To znamená, že pacienti nemôžu očakávať rovnakú kvalitu starostlivosti ako v iných krajinách, kde má sestra na starosti menej pacientov," vysvetlila.

Ako informovala prezidentka Poľskej komory sestier a pôrodných asistentiek (NIPiP) Zofia Malas, Poľsko je podľa štatistík OECD v počte sestier na chvoste krajín V4, pričom sestry vyčerpáva aj to, že musia vykonávať celú ošetrovateľskú činnosť, keďže nemajú žiadny pomocný personál, ako je napríklad sanitár. Počet sestier na 100 tisíc obyvateľov je podľa jej slov v Poľsku najnižší z krajín V4, dokonca v celej Európskej únii. Za obrovský problém označila aj vysoký priemerný vek sestier. „Z 250 tisíc zdravotných sestier je aktuálne nad vekovou hranicou 54 rokov viac ako 80 tisíc sestier,“ konkretizovala. Ďalším problémom je aj veľká frustrácia a vyčerpanosť sestier.

Tomáš Válek, predseda Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků, varuje Slovensko, aby sa nevydalo zlou cestou ako Česká republika, ktorá zrušila registráciu a celoživotné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek a porušila tak smernice Európskej únie. „Z úst zástupcov ministerstva zdravotníctva stále počujeme, ako nás majú radi, ako nás potrebujú, tak nech nás konečne zaplatia, pretože bez adekvátneho platu nebude o toto povolanie v budúcnosti záujem. Už teraz je v Českej republike v ročníku 16 študentov,“ uviedol. Kompetentní by si podľa jeho slov mali konečne uvedomiť, že pokiaľ sestra nebude mať na Slovensku alebo v Česku minimálne dvetisíc eur na výplatu, nebude pracovať. Na Slovensku predstavuje základná mzda zdravotných sestier podľa Lazorovej viac ako 1 020 eur v hrubom, a to aj s príplatkami a nadčasmi.

Podľa člena Prezídia a Rady SK SaPA Milana Laurinca je vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku v súlade s legislatívou Európskej únie a slovenské sestry sú využiteľné v ktorejkoľvek krajine Európy.

Cieľom dvojdňovej konferencie je diskusia o viacerých aktuálnych témach a problémoch, hlavnou témou je vzdelávanie a kompetencie sestier a pôrodných asistentiek z medzinárodného hľadiska. Diskutuje sa aj o stratégii rozvoja obyvateľstva a pôrodnej asistencie v zahraničí, systéme vzdelávania sestier a pôrodných asistentiek, ich nových kompetenciách či potrebe zdravotného asistenta i právnom povedomí. Organizátorom konferencie je SK SaPA v spolupráci s Regionálnou komorou sestier a pôrodných asistentiek Vysoké Tatry pod záštitou Európskej federácie sestier a ministra zdravotníctva SR Tomáša Druckera.

 

„Rozhodli sme sa organizovať konferenciu ako veľké strategické podujatie komory zamerané na budúcnosť ošetrovateľstva, aby sme vedeli, na čom je potrebné pracovať, akým smerom sa máme uberať, aby sme navonok vedeli komunikovať, čo je ošetrovateľstvo a čo pre spoločnosť znamená práca sestier a pôrodných asistentiek,“ uviedla Lazorová.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou so sídlom v Bratislave, združuje sestry a pôrodné asistentky. Jej hlavnou úlohou je obhajovať profesijné, hospodárske a sociálne záujmy členov komory v zdravotníckych, sociálnych, školských a iných zariadeniach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona