Nedostatok pracovníkov sa prehlbuje, firmy to núti zvyšovať platy

NETKY.SK • 24 Február 2017, 10:52 • 2 min
Nedostatok pracovníkov sa prehlbuje, firmy to núti zvyšovať platy

BRATISLAVA - Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je v súčasnosti hlavným problémom slovenského trhu práce. Firmy sú tak nútené zvyšovať platy. Na prelome rokov 2016 a 2017 pristúpilo k zvyšovaniu miezd 53 % firiem a 47 % platy nezvyšovalo. Vyplýva to z najnovšieho Job Market Ratingu, ktorý pripravuje personálno-poradenská spoločnosť McRoy Group.

slovakia

left justify in out

Rating vychádza z prieskumu medzi domácimi firmami. Sleduje viaceré ukazovatele kondície trhu práce. Aktuálna hodnota ratingu za 1. kvartál tohto roka dosiahla úroveň 46 bodov a medzikvartálne klesla o 0,4 bodu. Hlavným dôvodom poklesu bol práve prehlbujúci sa nedostatok kvalifikovaných ľudí. Na druhej strane, pozitívne na výšku ratingu pôsobili stále optimistickejšie náborové plány spoločností.

 

"Keďže sa výška ratingu môže pohybovať v intervale 0 až 100 bodov, znamená to, že aktuálna kondícia trhu práce je v negatívnom pásme. Nebyť pozitívnych náborových plánov firiem, tento stav by bol výrazne horší," konštatuje podpredseda predstavenstva McROY Group Luboš Sirota.

 

Náborové plány firiem boli jedinou zložkou ratingu, ktorá prekročila úroveň 50 % z maximálneho počtu bodov. Dôvodom je, že až 54,5 % zo 178 respondentov prieskumu plánuje zvyšovať počty zamestnancov. Je to približne o jedno percento viac, než to bolo v uplynulom kvartáli. Nových ľudí plánujú naberať najmä firmy v segmentoch automotive a strojárstvo. Najskromnejšie plány majú spoločnosti pôsobiace v maloobchode a veľkoobchode.

 

Najslabšou zložkou trhu práce je pritom podľa zamestnávateľov počet dostupných pracovníkov. Kvalifikovanosť pracovnej sily je nimi hodnotená ako druhý najhorší ukazovateľ trhu práce.

 

Najpozitívnejšie, no stále v negatívnom pásme, bola v 1. kvartáli 2017 firmami hodnotená fluktuácia zamestnancov, čím si udržala svoju pozíciu z predchádzajúceho vydania prieskumu. Výrazne sa nezmenilo ani vnímanie legislatívy. Dôvodom je podľa McRoy Group fakt, že na prelome rokov nedošlo k žiadnej významnej novelizácii zákonov. Platí ale, že právne prostredie na Slovensku nepovažuje za kvalitné väčšina firiem.

 

Nedostatok pracovnej sily sa prejavuje aj v raste personálnych nákladov. "Už vlani sme upozorňovali, že na prelome rokov budú musieť firmy pristúpiť v hojnom počte k zvyšovaniu platov. Aktuálne výsledky prieskumu tento náš predpoklad potvrdili," dopĺňa Sirota. Nielenže hodnotenie výšky personálnych nákladov firmami medzikvartálne pokleslo o 0,4 bodu, no samotné spoločnosti potvrdili, že platy zvýšili. Uviedli tak v odpovedi na doplnkovú otázku prieskumu. Tá však priamo do výpočtu ratingu nevstupuje. "Získať kvalifikovaných zamestnancov bude najmä v prvom polroku 2017 na Slovensku čoraz väčšou výzvou. Klasická personálna inzercia už prestáva stačiť a ľudí je potrebné hľadať cez čoraz väčší počet náborových kanálov," dodáva Sirota.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona