Nedostatok pracovnej sily pociťujú aj v sektore informatiky a telekomunikácií

NETKY.SK • 12 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Nedostatok pracovnej sily pociťujú aj v sektore informatiky a telekomunikácií

BRATISLAVA - Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov pociťuje na Slovensku aj sektor informatiky a telekomunikácií. Tvrdí to na základe vlastného prieskumu miezd z prvého polroka 2018 personálna agentúra Grafton Slovakia. Novinkou je v tomto smere dopyt po odborníkoch na ochranu dát v súlade s európskym nariadením GDPR, pričom celkovo rastie záujem o inžinierov zaoberajúcich sa bezpečnosťou v informačných technológiách.

slovakia

left justify in out

Podľa country manažéra spoločnosti Grafton Slovakia Miroslava Garaja sú však žiadané aj ďalšie profesie z odvetvia informatiky a telekomunikácií. Okrem špecialistov orientovaných na nové technológie však neklesá ani záujem o odborníkov na tie staršie. „Zaznamenávame aj vytváranie nových technologických centier a výskumných centier výrobných spoločností. Kritickú situáciu by mohla pomôcť vyriešiť úprava legislatívy týkajúca sa zamestnávania cudzincov z takzvaných tretích krajín a hlbšia podpora duálneho vzdelávania,“ dodáva Miroslav Garaj.

Cudzinci v tomto odvetví sú na pracovnom trhu na Slovensku vítaní aj bez znalosti slovenského jazyka. Ak je spoločnosť prispôsobená na zamestnávanie neslovensky hovoriacich kandidátov, získava tým konkurenčnú výhodu. Stále však zároveň platí, že aspoň čiastočné ovládanie slovenčiny je pre uchádzača plusom. Prevažujú kandidáti z Česka, Poľska, Veľkej Británie a Nemecka.

Práca v sektore informačných technológií pritom ponúka aj viaceré zaujímavé výhody. Na niektorých pozíciách môžu napríklad pracovníci robiť takmer odkiaľkoľvek. „Ponuka pružnej formy spolupráce dokáže vykompenzovať aj nižšiu mzdu, čo je veľmi dôležité, lebo neschopnosť firiem uspokojiť platové očakávania zahraničných kandidátov je pretrvávajúcou témou,“ povedal Garaj.

Zaujímavé je však aj platové ohodnotenie v informačných technológiách či telekomunikáciách. Podľa prieskumu Graftonu pritom aktuálne môže napríklad Windows administrátor v Banskej Bystrici očakávať príjem na úrovni 1 600 eur, databázový programátor v Košiciach zhruba 2 200 eur a PHP programátor v Košiciach až 2 300 eur. V Bratislave zase napríklad grafickí dizajnéri môžu očakávať príjem až na úrovni 2 500 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona