Nedostatok peňazí robí chaos na čínskom finančnom trhu: hrozí kríza?

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 17:23 • 2 min
Nedostatok peňazí robí chaos na čínskom finančnom trhu: hrozí kríza?

PEKING - Čínska centrálna banka chce obmedziť nadmerné úverovanie. Čínskym bankám však dochádzajú peniaze. Nedostatok likvidity a zamrznutie medzibankového trhu sa postaralo o chaos. Vládnu obavy, že Čínu tiež môže zasiahnuť finančná kríza podobná tej, ktorú spustil krach Lehman Brothers.

slovakia

left justify in out

Nedostatok peňazí spôsobil rozruch na čínskom finančnom trhu. Vo štvrtok (20.6.) čínsky medzibankový trh takmer zamrzol a v piatok (21.6.) si najväčšie čínske banky mohli len trocha vydýchnuť. Úročenie krátkodobých úverov na medzibankovom trhu, ktoré v priebehu týždňa prudko vyskočilo, síce výrazne kleslo, ale s 8,5 % stále zostáva mimoriadne vysoké, tvrdia experti. Vo štvrtok sa denne stanovovaná referenčná sadzba, za ktorú si banky na jeden deň vzájomne požičiavajú peniaze, vyšplhala až na 13,4 % a medzibankový trh prakticky zamrzol. "Po krachu Lehman Brothers v roku 2008 sa v USA stalo niečo podobné," uviedol hlavný ekonóm Silvercrest Asset Management Patrick Chovanec. Veľká štátna banka Bank of China musela dokonca dementovať fámy, že nevyrovnala svoje záväzky a dostala sa do platobnej neschopnosti. Podľa mediálnych informácií banka musela svoje platby odložiť o polhodinu, pretože jej došli peniaze. V piatok panovala nejasnosť okolo špekulácií, že centrálna banka predsa len poskytne nové kapitálové injekcie. Zatiaľ nie je jasné, ako sa centrálni bankári rozhodli.

"Centrálna banka nie je ochotná napumpovať viac peňazí na trh," uviedol profesor ekonómie Chuang Wej-pching pre agentúru DPA. Dodal, že podľa banky tieto peniaze smerujú len do realitného trhu, čo spôsobuje nafukovanie bubliny. Otázkou podľa neho tiež je, či nové peniaze vôbec podporia ekonomiku. "Všetky banky teraz hovoria o nedostatku peňazí," povedal Chuang Wej-pching. "A medzibankové úrokové sadzby sú veľmi vysoké, takže malý problém môže zrazu eskalovať." Niečo podobné si myslí aj Chovanec. Varoval, že čínske banky len s veľkými problémami vyrovnávajú svoje záväzky. Nedostatok peňazí totiž spôsobuje zvyšovanie sadzieb na peňažnom trhu. "Na trhu je málo likvidity." Čínska centrálna banka už predtým signalizovala, že končí s expanzívnou menovou politikou. Rast druhej najväčšej ekonomiky podporovala predovšetkým úverová expanzia. Teraz však môže prudko vzrásť objem zlých úverov. Preto sa na trhu vynorili špekulácie o hroziacich krachoch bánk. Kríza stále nie je prekonaná, keďže na trhu je málo likvidity a medzibankové úrokové sadzby sú nad hranicou 6 %. "V prípade ďalšieho šoku trh opäť zamrzne," myslí si Chovanec. "Centrálna banka dala v uplynulých desiatich dňoch jasne najavo, že žiadna rýchla úverová expanzia nebude a banky musia znížiť svoje plány týkajúce sa rastu úverov a rozumnejšie zaobchádzať s likviditou," uviedol hlavný ekonóm švajčiarskej banky UBS Wang Tchao pre čínsku tlačovú agentúru Sin-chua. To je zlá správa aj pre globálnu ekonomiku, ktorej rast je silne závislý od Číny. Zamrznutie úverov a vysoké úroky na medzibankovom trhu ohrozujú čínsku ekonomiku. "Ak bude tento trend pokračovať, existuje nebezpečenstvo, že sa to prejaví v obmedzení úverov firmám, to znamená v reálnej ekonomike," varujú experti nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen. Návrat k uvoľnenej menovej politike, ktorý pomohol ekonomike po vypuknutí finančnej krízy v roku 2008, však nie je možný, pretože táto menová politika je príčinou aktuálnej krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies