Nedostatok ľudí na trhu zvyšuje dopyt firiem po dôchodcoch

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Nedostatok ľudí na trhu zvyšuje dopyt firiem po dôchodcoch

BRATISLAVA - Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a nárast neobsadených pracovných miest zvyšuje atraktivitu starobných dôchodcov na trhu práce. Mnohé firmy radšej siahnu po brigádnikoch z radov seniorov, než by mali čakať, kým sa im voľné miesto podarí obsadiť človekom na plný pracovný úväzok. Upozorňuje na to personálna agentúra Wincott People.

slovakia

left justify in out

Pre dôchodcov sa podľa personalistov môžu otvoriť nové pracovné možnosti aj vďaka odvodovému zvýhodneniu zárobkov do 200 eur, ktoré začne platiť od júla tohto roka. "Keďže priemerná výška starobného dôchodku dosahuje podľa údajov Sociálnej poisťovne necelých 440 eur mesačne, môže práca na dohodu príjem penzistu zaujímavým spôsobom zvýšiť. Nové pravidlá a aktuálna situácia na trhu pomôže aj predčasným dôchodcom, ktorí si pôvodne privyrábať nemohli a ich priemerné penzie sú ešte o približne 30 eur nižšie než u klasických dôchodcov," tvrdí oblastná manažérka Wincott People Jana Mesárová.

 

Najvyšší záujem o prácu seniorov majú firmy hľadajúce ľudí na pozície, kde sa nevyžaduje veľká fyzická sila či vysoká úroveň jemnej motoriky. Dôchodcovia si teda podľa agentúry dokážu nájsť prácu predovšetkým v administratíve, maloobchode, školstve, ale aj v logistike, v oblasti hotelierstva, či v reštauračných a stravovacích službách.

 

V súčasnosti sú pre dôchodcov najzaujímavejšie pozície ako predavač, pokladník, informátor, vrátnik, balič, pracovník bezpečnostnej služby, opatrovateľka, upratovačka, recepčný, kuchár, či doručovateľ. Do budúcnosti je možné očakávať, že dopyt po pracujúcich dôchodcoch ešte vzrastie. "Tento vývoj predpokladáme najmä v odvetviach, ktoré čelia masívnejšiemu odlivu zamestnancov do lepšie platených odvetví, najmä do priemyslu. Brigádujúcich dôchodcov tak budeme častejšie vídať za pokladňami v obchodoch, na recepciách hotelov, či v reštauráciách," očakáva Mesárová.

 

Mnohé firmy budú v súčasnej situácii nútené vytvárať čoraz viac pracovných miest na skrátený úväzok, ktoré sú vhodné práve pre ľudí, ktorí si chcú iba privyrobiť a zamestnanie na plný pracovný úväzok nehľadajú. "Dá sa preto očakávať, že pracujúci dôchodcovia sa v budúcnosti presadia aj v odvetviach, kde to ešte dnes nie je úplne bežné," dodáva Mesárová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies