Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je problémom Česka aj Slovenska

NETKY.SK • 28 Január 2018, 11:07 • 2 min
Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov je problémom Česka aj Slovenska

BRATISLAVA - Spoločným znakom mnohých zamestnávateľov v Českej republike aj na Slovensku je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, čo môže byť podľa zástupcov zamestnávateľov a podnikateľov rizikom do budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je limitujúcim faktorom pre zamestnávateľov v Česku aj na Slovensku, a to môže podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislava Machunku predstavovať riziko. "Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily môže byť jednou z najväčších bariér pre budúci príchod zahraničných investorov do krajiny, ale aj udržanie si objednávok. Niektoré firmy totiž musia odmietať zákazky, nakoľko ich nedokážu personálne pokryť," podotkol s tým, že napätie na trhu práce sa odzrkadľuje vo zvyšujúcich sa mzdách, keď zamestnávatelia ponúkajú na nedostatkové pozície nadpriemerné mzdy.

 

Ako jedno z riešení sa ukazuje zamestnávanie pracovnej sily zo zahraničia. "Ak potrebných zamestnancov nedokáže ponúknuť domáci trh, sú firmy nútené pozerať sa po pracovnej sile či už z členských, alebo nečlenských krajín EÚ, tzv. tretích krajín," upozornil Machunka, pričom mnohé firmy pod vplyvom tohto vývoja pristupujú k robotizácii a digitalizácii procesov.

 

Nedostatok pracovnej sily v Česku je jedným z dôvodov spomaľujúceho exportu ČR. V prípade, že sa firmy rozhodnú riešiť nedostatok pracovníkov presunutím výroby z Česka do iných krajín, malo by ísť o krajiny s nižšou cenou práce. "Pokiaľ ide o priemyselných výrobcov, tak najmä krajiny mimo EÚ ako Ukrajina, Srbsko a podobne, kde sú nižšie výrobné náklady," spresnil riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský a dodal, že v rámci EÚ by mohli firmy mieriť najmä do lacnejších regiónov susedných krajín, ako je východné a južné Slovensko, východné Poľsko alebo Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko či Chorvátsko.

 

"Česko zrejme narazilo na strop svojich kapacít, zrejme ich nedokáže v dohľadnom čase zvyšovať za konkurencieschopnú cenu a v primeranej kvalite. Dopyt sa preto presunie inde – do regiónov, ktoré sú od západnej Európy vzdialenejšie, ale dokážu dopyt pokryť," uzavrel Kremský.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona