Nedostatočné osvetlenie či kvalita vzduchu zníži výkon zamestnanca o 60 %

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 15:50 • 2 min
Nedostatočné osvetlenie či kvalita vzduchu zníži výkon zamestnanca o 60 %

BRATISLAVA - Ak sa zamestnanec necíti dobre v pracovnom prostredí, čiže nemá zabezpečené predovšetkým dostatočné osvetlenie, teplotu alebo kvalitu vzduchu, jeho výkonnosť klesne o 60 %. Znamená to, že reálne funguje len na 40 %.

slovakia

left justify in out

Ak sa mu však tieto aspekty zlepšia, v prvom rade osvetlenie, vie pracovať na 100 %. Podľa Michala Jančušku zo spoločnosti the Light totiž človek prijíma 80 % informácií pomocou očí. A či už človek pracuje v kancelárii alebo vo výrobe, potrebuje mať vhodné svetelné podmienky.

 

"Akonáhle mu ich zoberieme, ľudské telo sa prispôsobuje na to, že má nedostatok svetla a začína sa meniť jeho vnútorný proces tvorby hormónov a začína sa ukladať do spánku alebo prichádza útlm," opísal Jančuška.

 

Správne osvetlenie na pracovisku pritom určuje norma, ktorá hovorí že osvetlenosť v kanceláriách by mala byť 500 luxov. Jančuška ale na základe skúseností tvrdí, že je to málo a odporúča minimálne 750 luxov. Ideálne je však podľa neho, keď už architekt pri navrhovaní budovy alebo daného pracovného priestoru počíta s tým, aby boli okná čo najväčšie, nech sa do interiéru dostane čo najviac prirodzeného svetla.

 

Čo sa týka umelého osvetlenia, najhoršie je podľa Jančušku svetlo, ktoré je zabudované priamo v strope a svieti iba nadol. Tým pádom podľa neho nie je osvetlený strop, čo je dôležité na to, aby človek dostával do oka správne spektrum svetla. Navrhuje preto buď závesné svietidlá, alebo stojace svietidlá.

 

Ladislav Piršel zo Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC) zase upozorňuje na fakt, že úroveň osvetlenosti z konkrétneho svietidla sa každý rok znižuje o niekoľko percent. Dôraz dáva aj na údržbu, ktorá na Slovensku nie je bežná. A teda, že by sa aspoň raz do roka mali prejsť všetky osvetľovacie telesá a očistiť ich kryty tam, kde sa dajú a vymeniť žiarivky alebo ich aspoň očistiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona