Nedôjde k zatvoreniu slovenskej farmy, ktorá chová norky

NETKY.SK • 23 November 2020, 06:29 • 2 min
Nedôjde k zatvoreniu slovenskej farmy, ktorá chová norky

Ide o farmu v okrese Martin, v obci Príbovce. Tá v súvislosti so zisteným prípadom nákazy zvierat v Dánsku neskončí.

slovakia

left justify in out

Listom o tom informovala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Na sociálnej sieti list predstavila organizácia Sloboda zvierat. ŠVPS list napísala ako reakciu na otvorený list, ktorý rezortu pôdohospodárstva napísali ochranári ako Zvierací ombudsman, Humánny pokrok i Sloboda zvierat.

 

Žiadajú, aby sa pre podozrenie, že by rovnako mohli byť zdrojom nákazy COVID-19, ako to bolo v Dánsku, kde zabili tisíce noriek, farma prikázala zatvoriť.

 


Ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš v odpovedi prezradil, že situácia s prenosom nákazy je u nás odlišná, než je to na norkových farmách vo Francúzsku, v Dánsku, Holandsku či Španielsku. Slevensko totiž pri prvej vlne nehlásilo žiadny podobný prípad.

 

„SVPŠ upozorňuje aj na možný výklad predmetného listu, že by sa mohlo jednať o nabádanie na usmrtenie zvierat bez primeraného dôvodu, čo by mohlo byť považované za nabádanie na týranie zvierat, teda usmrtenie bez primeraného dôvodu a porušenie zákona,“ povedal Bíreš s tým, že na norková farma v okrese Martin zabezpečuje zákaz prístupu cudzích osôb.

 


Nákazu noriek v kožušinových chovoch potvrdili na farmách v Dánsku, Španielsku, Holandsku, Švédsku, Taliansku, USA i Grécku. V Dánsku sa potvrdila nákaza na viac než 200 farmách. Vyžiada si to zabitie viac než 12 miliónov zvierat chovaných na kožušiny.

 

Organizácie na ochranu zvierat zdôrazňujú aj fakt, že riziko je tu najmä pre mutáciu koronavírusu. V Dánsku pre rozhodnutie usmrtiť aj zdravé norky už rezignoval minister pôdohospodárstva. Ochránné prostriedky ako dezinfekčné gély a rúška si môžete kúpiť na stránke shop.netky.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies