Nedohoda producentov ropy stlačila ceny, cena Brentu klesla k 41 USD/barel

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 08:56 • 2 min
Nedohoda producentov ropy stlačila ceny, cena Brentu klesla k 41 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy dnes prudko klesli, keď trhy zareagovali na neúspech víkendových rokovaní najväčších producentov, ktorí mali riešiť zmrazenie ťažby ropy. Problém nadmerných zásob komodity sa tak nevyriešil a podľa výsledkov rozhovorov to tak skoro ani nebude. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Neúspech rokovaní najväčších producentov ropy, ktoré sa uskutočnilo v katarskom hlavnom meste Dauhá, spôsobili pokračujúce spory medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Zástupcovia Iránu, ktorý chce pokračovať vo zvyšovaní ťažby, na rokovania nedorazili a predstavitelia Saudskej Arábie následne oznámili, že trvajú na tom, aby dohodu o zmrazení ťažby na januárovej úrovni podpísal aj Irán.

 

"Dôveryhodnosť štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v otázke koordinácie produkcie prudko klesla," povedal ropný analytik spoločnosti BMI Research Peter Lee. Podľa neho však nejde len o problém samotnej nadprodukcie ropy, ale do veľkej miery o presadzovanie si záujmov sunnitskej Saudskej Arábie a prevažne šiitskeho Iránu v regióne. Podobný názor majú aj analytici z banky Morgan Stanley, ktorí uviedli, že riziko ďalšieho nárastu dodávok komodity na trh zo strany štátov OPEC sa teraz ešte zvýši.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla v skorých ranných hodinách o viac než 6 %, neskôr sa však čiastočne zotavila a do 7.08 h SELČ dosiahla hodnotu 41,29 USD (36,59 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s uzávierkou na konci minulého týždňa to však stále predstavuje pokles o 4,2 %.

 

'Výrazne klesla aj cena americkej ropy WTI s májovým kontraktom. Cena WTI klesla o 4,63 % na 38,49 USD/barel.

 

(1 EUR = 1,1284 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies