Nedeľné horúčavy nezvládlo 152 ľudí, 80 z nich skončilo v nemocnici

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 10:29 • 2 min
Nedeľné horúčavy nezvládlo 152 ľudí, 80 z nich skončilo v nemocnici

BRATISLAVA – Rekordné nedeľňajšie horúčavy nezvládlo na Slovensku 152 ľudí, ktorí pre extrémne teploty skolabovali, 80 z nich záchranári museli previezť do nemocnice, agentúru SITA o tom informoval hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie kolapsy v nedeľu 28. júla postihli ženy – v nedeľu ich skolabovalo 99, záchranári pomohli aj 44 mužom a deviatim deťom s kolapsami z tepla. Najviac ľudí – 27, skolabovalo v Prešovskom kraji a najmenej – 13 v Žilinskom kraji. Ako ďalej pre SITA povedal Chmel, od 15. júla zasahovala Záchranná zdravotná služba SR v 50 prípadoch topiacich sa ľudí, 21 topiacim však už pomôcť nedokázali.

Kolapsom z tepla možno predchádzať pitím množstva tekutín, najmä čistej vody, minerálnych vôd, či ovocných alebo zeleninových štiav. Pomôže aj ľahká strava. Dôležitý je podľa Borisa Chmela aj minimálny pobyt na horúcom slnku, hlavne medzi 11:00 a 15:00. Ak to je už nevyhnutné a slnku sa vyhnúť nemôžeme, mali by sme si chrániť hlavu šatkou, klobúkom, či šiltovkou a nosiť voľné oblečenie. 

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) je možné, že horúcu nedeľu, ktorá sa už zapísala do štatistiky teplotných rekordov pripadajúcich na 28. júl, prekoná dnešný deň. Teplota na juhu západného a stredného Slovenska sa dnes môže vyšplhať až na 40 stupňov Celzia. Hydrometeorológovia preto vydali pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec teplotnú výstrahu 3. stupňa. Veľmi teplo však bude na celom území Slovenska, teploty sa môžu vyšplhať na úroveň 2. stupňa výstrahy - 35 až 39 stupňov Celzia. Teplo bude aj v severných okresoch, cez deň môžu vystúpiť na 32 až 35 stupňov Celzia a platí tu 1. stupeň výstrahy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona