Nedeľňajší súper - proti 14 fínskym šampiónom s duom Handzuš-Šatan

NETKY.SK • 4 Máj 2012, 11:36 • 2 min
Nedeľňajší súper - proti 14 fínskym šampiónom s duom Handzuš-Šatan

Nedeľňajší súper - proti 14 fínskym šampiónom s duom Handzuš-Šatan - Hokej Slovenskí hokejisti sa v nedeľu na 76. majstrovstvách sveta stretnú s veľkým favoritom turnaja.

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí hokejisti sa v nedeľu na 76. majstrovstvách sveta stretnú s veľkým favoritom turnaja. V A-skupine bude o 16.15 miestneho času (15.15) SELČ ich súperom domáce Fínsko. V helsinskej Hartwall Areene tak budú mať mimoriadne ťažkú úlohu uhrať dobrý výsledok proti obhajcom trofeje, ktorých bude hnať vpred vypredané hľadisko. Avšak pravdepodobne už v zostave s Michalom Handzušom, ktorý by mal centrovať útok s Miroslavom Šatanom a Liborom Hudáčkom.   
      Žreb šampionátu nebol k Slovákom zhovievavý, keď im v prvých troch dueloch A-skupiny prisúdil najsilnejších súperov Kanadu, Fínsko a USA. Kým v prvom stretnutí mohli ako tak počítať s pomalším štartom zámorskej veľmoci, v nedeľňajšom už len tajne dúfať, že Fíni na nich nebudú až takí tvrdí. Druhý majstrovský titul získali vlani práve v Bratislave, kde im slovenskí priaznivci vytvorili skvelú kulisu...
      "Suomi" však avizovali, že pred domácimi priaznivcami chcú obhájiť titul a za ním vedie cesta, na ktorej sa ohľad na súpera neberie. Zverenci trénera Vladimíra Vůjtek sa tak musia pripraviť na mimoriadne rýchly, tehnický a ofenzívny hokej domácich. Len takticky vyspelý defenzívny systém garantuje šancu na úspech proti excelentným korčuliarom.
      Fínsky kormidelník Jukka Jalonen pripravil na šampionát silný tím, v ktorom figuruje až štrnásť majstrov sveta z Bratislavy a Košíc. Fíni sa spoliehajú najmä na vlastnú súťaž a KHL, pričom zo zámorskej NHL prišla zatiaľ len štvorica - brankár Kari Lehtonen a útočníci Valtteri Filppula, Jussi Jokinen a Mika Koivu. Strach súperom však naháňajú aj kanonieri z ruských tímov Jarkko Immonen, Niko Kapanen, či Leo Komarov a z SM-liigy v tíme figuruje napríklad mladík Mikael Granlund, ktorý vlani v Bratislave ohromil svet neuveriteľným gólom v semifinále proti Rusku.
      Slováci majú s Fínskom jasne negatívnu bilanciu. Krajiny sa v doterajšej histórii stretli 23-krát, pričom reprezentanti s dvojkrížom na hrudi zvíťazili iba v piatich dueloch. Tri stretnutia sa skončili remízou a v 15 triumfovali severania s celkovým skóre 74:54. Tímy si naposledy zmerali sily vlani v zápase osemfinálovej skupiny, keď vyhrali Fíni 2:1, v tom istom roku odohrali Slováci aj dva duely v rámci 1. ročníka Euro Hockey Challenge (2:3 a 1:3). "Suomi" sa tešili aj na šampionáte 2010 v Nemecku (5:2) i v nešťastnom zápase o bronz na OH vo Vancouveri (5:3).
      Ak v nedeľu nastúpi aj Handzuš, zaznamená štart už na šiestom svetovom šampionáte a to mu siedmy ušiel v roku 2011 v Nemecku, ked mu priamo v dejisku znemožnilo štart zranenie. Borec, ktorý na poste mimoriadne univerzálneho centra robil neoceniteľné služby najmä na prvých dvoch medailových šampionátoch. Vytvoril na nich úderný tandem s Miroslavom Šatanom (väčšinou v línni s Ľubošom Bartečkom). Na strieborných MS v Petrohrade 2000 i o dva roky neskôr na zlatom šampionáte sa Šatan stal najproduktívnejším hráčom, v Rusku bol aj najlepším strelcom turnaja...       
      Predpokladané zostavy: 
      Fínsko:
      Lehtonen (Rämö) - Väänänen, Salmela, Mäenpää, Niskala, Kukkonen, Jaakola, Hietanen, Järvinen - Filppula, Koivu, Jokinen - Pihlström, Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Pyörälä, Kontiola, Joensuu
      SR:
      Hamerlík (Laco) - Chára, Graňák, Tomáš Starosta, Vydarený, Sekera, Baranka, Sersen, Kudroč - Hossa, Tomáš Kopecký, Radivojevič - Šatan, Handzuš, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Surový, Bližňák, Bartovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies