Nedeľná noc bude patriť Oscarom, nomináciám vládne Lincoln

NETKY.SK • 22 Február 2013, 11:58 • 2 min
Nedeľná noc bude patriť Oscarom, nomináciám vládne Lincoln

Nedeľná noc bude patriť Oscarom, nomináciám vládne Lincoln - Kultúra Nedeľná noc bude patriť 85. ročníku udeľovania Oscarov.

slovakia

left justify in out

img

 Nedeľná noc bude patriť 85. ročníku udeľovania Oscarov. Najprestížnejšie filmové ceny na svete rozdajú v hollywoodskom Dolby Theatre a ceremoniál bude moderovať herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane. Televízny prenos, ktorý pripravujú producenti Craig Zadan a Neil Meron, by mal byť oslavou vynikajúcej práce nominovaných, ale aj návratom k pôvodu Oscarov. Počas tradičného Nominees Luncheon začiatkom februára tiež tvorcovia prisľúbili, že vzhľadom na ich hudobné korene bude veľkou časťou šou práve hudba. Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na poctu hollywoodskym muzikálom a oslavu 50. výročia bondoviek. Podľa ich slov chcú, aby ceremoniál priniesol pre každého niečo.

Počas galavečera sa predstavia aj Jane Fonda, Kristen Stewart, Jennifer Garner, Kerry Washington, Michael Douglas, Jamie Foxx, Jennifer Aniston, Paul Rudd, Salma Hayek, Melissa McCarthy, Liam Neeson, John Travolta, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Ben Affleck, Halle Berry, Nicole Kidman, Sandra Bullock a Reese Witherspoon; hviezdy filmového muzikálu Chicago (2002) Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere a Queen Latifah; predstavitelia marvelovských superhrdinov Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Chris Evans, Jeremy Renner a Mark Ruffalo; vlaňajší víťazi a víťazky Jean Dujardin, Octavia Spencer, Meryl Streep, Christopher Plummer a tiež Mark Wahlberg s jeho plyšovým kolegom z filmu Macík (2012) Tedom. Špeciálnymi hosťami budú Joseph Gordon-Levitt, Daniel Radcliffe, Channing Tatum a Charlize Theron. O hudobné vystúpenia sa postarajú Adele, Norah Jones, Barbra Streisand, Shirley Bassey, Jennifer Hudson, spomínaná Catherine Zeta-Jones a tiež herecké obsadenie Bedárov (2012) Russell Crowe, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Aaron Tveit, Samantha Barks a Helena Bonham Carter. Americká herečka Kristin Chenoweth by mala spolu s moderátorom Sethom MacFarlaneom predviesť na záver ceremoniálu špeciálne hudobné vystúpenie. "Po tom, ako dostane cenu najlepší film, Seth a Kristin predvedú špeciálne vystúpenie. Podľa nás to bude jedna z tých chvíľ, ktoré si nemôžete nechať ujsť," vyhlásili producenti. 

Zoznamu kandidátov v 85. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne historická dráma Lincoln s dvanástimi nomináciami. O prestížne ceny sa uchádza v kategóriách Najlepší film, Réžia (Steven Spielberg), Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe (Daniel Day-Lewis), Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Tommy Lee Jones), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Sally Field), Adaptovaný scenár (Tony Kushner), Kamera (Janusz Kaminski), Kostýmy (Joanna Johnston), Strih (Michael Kahn), Najlepšia pôvodná filmová hudba (John Williams), Výprava (Rick Carter a Jim Erickson) a mix zvuku (Andy Nelson, Gary Rydstrom a Ronald Judkins). Druhou najúspešnejšou v počte nominácií je snímka Pí a jeho život, ktorá môže získať jedenásť Oscarov. 

Deviatku snímok nominovaných v kategórii Najlepší film dopĺňajú drámy Argo, Láska a Divoké bytosti južných krajín, akčný triler 30 minút po polnoci, filmový muzikál Bedári, dramédia Terapia láskou a western Divoký Django. Nominácie si vyslúžili aj piati režiséri filmov nominovaných v najprestížnejšej kategórii - Ang Lee (Pí a jeho život), Steven Spielberg (Lincoln), Michael Haneke (Láska), Benh Zeitlin (Divoké bytosti južných krajín) a David O. Russell (Terapia láskou). V scenáristických kategóriách sú nominovaní autori adaptovaných scenárov snímok Argo (Chris Terrio), Divoké bytosti južných krajín (Benh Zeitlin, Lucy Alibar), Lincoln (Tony Kushner), Terapia láskou (David O. Russell) a Pí a jeho život (David Magee) a pôvodných scenárov filmov Až vyjde mesiac (Wes Anderson, Roman Coppola), 30 minút po polnoci (Mark Boal), Divoký Django (Quentin Tarantino), Láska (Michael Haneke) a Let (John Gatins). 

O prestížnu trofej v hlavnej mužskej hereckej kategórii zabojujú Bradley Cooper (Terapia láskou), Daniel Day-Lewis (Lincoln), Hugh Jackman (Bedári), Joaquin Phoenix (The Master) a Denzel Washington (Let). Päticu herečiek nominovaných za herecké výkony v hlavných úlohách tvoria Jessica Chastain (30 minút po polnoci), Jennifer Lawrence (Terapia láskou), Emmanuelle Riva (Láska), Naomi Watts (Nič nás nerozdelí) a Quvenzhané Wallis (Divoké bytosti južných krajín). Riva a Wallis majú vďaka tejto nominácii na konte zaujímavé prvenstvo - hviezda filmu Láska je historicky najstaršou nominovanou herečkou v tejto kategórii a Wallis zasa celkovo najmladšou nominovanou herečkou v dejinách udeľovania Oscarov. 

Za výkony vo vedľajších úlohách akademici nominovali hercov Alana Arkina (Argo), Roberta De Nira (Terapia láskou), Philipa Seymoura Hoffmana (The Master), Tommyho Lee Jonesa (Lincoln) a Christopha Waltza (Divoký Django) a herečky Sally Field (Lincoln), Anne Hathaway (Bedári), Helen Hunt (Sessions), Amy Adams (The Master) a Jacki Weaver (Terapia láskou). 

V kategórii Najlepší cudzojazyčný film je podľa očakávania nominovaná oceňovaná koprodukčná dráma Láska rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho. Päticu snímok dopĺňajú čilský film No (réžia: Pablo Larraín), dánska snímka Kráľovská aféra (Nikolaj Arcel), kanadský film Rebelle (medzinárodný názov: War Witch; réžia: Kim Nguyen) a nórska snímka Kon-Tiki (Joachim Ronning a Espen Sandberg). Oscara pre najlepší animovaný film môžu získať Neskrotná, Frankenweenie, Norman a duchovia, Ralph Rozbi-to alebo Piráti!. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies