Nedeľná noc bude patriť cenám Grammy

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:54 • 2 min
Nedeľná noc bude patriť cenám Grammy

LOS ANGELES - V losangeleskom Staples Center rozdajú v nedeľu 8. februára prestížne hudobné ceny Grammy. Zoznamu kandidátov v 57. ročníku udeľovania ocenení americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied vládnu Sam Smith, Beyoncé a Pharrell Williams, ktorí majú zhodne po šesť nominácií, vrátane kategórie Album roka.

slovakia

left justify in out

Päticu nominovaných v tejto kategórii tvoria Beck s nahrávkou Morning Phase, Ed Sheeran so štúdiovkou x a spomínaná trojica Pharrell Williams (G I R L), Beyoncé (Beyoncé) a Sam Smith (In The Lonely Hour), pričom Williams je nominovaný aj ako producent za spoluprácu na albumoch Eda Sheerana a Beyoncé.

 

Dvadsaťdvaročný Smith má vďaka piesni Stay With Me (Darkchild Version) šancu na zisk ocenenia v kategóriách Nahrávka roka, Pieseň roka a Najlepší sólový popový výkon, pričom debutová štúdiovka In The Lonely Hour mu vyniesla aj nomináciu v kategórii Najlepší popový vokálny album. Zabojuje tiež o titul Najlepší nováčik, kde jeho konkurenciu tvoria Iggy Azalea, Bastille, Brandy Clark a Haim. 

V kategórii Nahrávka roka sú na Grammy nominované aj piesne Shake it Off (Taylor Swift), All About That Bass (Meghan Trainor), Fancy (Iggy Azalea a Charli XCX) a Chandelier (Sia). Päticu nominovaných v kategórii Pieseň roka tvoria spolu so Stay With Me aj spomínané Shake it Off, All About That Bass a Chandelier, ktoré dopĺňa Take Me To Church od írskeho hudobníka Hoziera. 

Tridsaťtriročná Beyoncé si ďalšie nominácie vyslúžila v R&B kategóriách, kde sa s piesňou Drunk In Love, ktorú nahrala s manželom, rapperom Jay Z uchádza o trofeje za najlepší r'n'b výkon a najlepšiu r'n'b pieseň. Spoločne sú nominovaní aj v kategórii Najlepší hudobný film. Jej eponymná štúdiovka má tiež šancu na zisk ceny v kategórii Najlepší urban contemporary album, kde jej konkurujú Sail Out (Jhene Aiko), X (Chris Brown), Mali Is… (Mali Music) a G I R L (Pharrell Williams). Zoznam nominácií spevácka hviezda vďaka uvedenej štúdiovke doplnila aj šancou na zisk ocenenia ako producentka a majsterka zvuku v jednej z technických kategórií. 

 

Ceremoniál už tradične ponúkne množstvo vystúpení. Na pódiu sa ukáže napríklad americký hudobník Beck, ktorý predstaví niektorú skladbu z albumu Morning Phase (2014), a to spolu s lídrom kapely Coldplay Chrisom Martinom. Duety predvedú aj Mary J. Blige a spomínaný Smith a ďalej aj Brandy Clark a Dwight Yoakam, Electric Light Orchestra a Ed Sheeran, Tony Bennett a Lady Gaga, Hozier a Annie Lennox, Jessie J a Tom Jones a tiež Adam Levine a Gwen Stefani. 

 

Common a John Legend ponúknu skladbu Glory, pričom o intro sa postará Beyoncé s gospelovou piesňou Take My Hand, Precious Lord. Rihanna, Paul McCartney a Kanye West zaspievajú nový spoločný singel FourFiveSeconds. Špeciálne kvarteto vytvoria Herbie Hancock, John Mayer, Questlove a 23-ročný Sheeran. Sólovo sa predstavia Madonna, Ariana Grande, Katy Perry s baladou By the Grace of God, Sia, AC/DC, Eric Church, Juanes, Pharrell Williams, Usher, Miranda Lambert a Lang Lang. 

 

Moderátorom podujatia bude už štvrtý rok po sebe rapper a herec LL Cool J. Réžiu má na starosti Louis J. Horvitz, o scenár večera sa postarali David Wild a Ken Ehrlich, ktorý je zároveň výkonným producentom slávnosti. 


Prehľad nominácií v hlavných kategóriách 

Pieseň roka: 
Chandelier - Sia 
All About That Bass - Meghan Trainor 
Shake It Off - Taylor Swift 
Stay With Me (Darkchild Version) - Sam Smith 
Take Me to Church - Hozier 

Nahrávka roka: 
Iggy Azalea featuring Charli XCX - Fancy 
Sia - Chandelier 
Sam Smith - Stay With Me (Darkchild Version) 
Taylor Swift - Shake It Off 
Meghan Trainor - All About That Bass 

Album roka: 
Morning Phase - Beck 
Beyoncé - Beyoncé 
x - Ed Sheeran 
In The Lonely Hour - Sam Smith 
G I R L - Pharrell Williams 

Najlepší nováčik roka: 
Iggy Azalea 
Bastille 
Brandy Clark 
Haim 
Sam Smith 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies