Nedeľa je Dňom hvezdární a planetárií

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 13:07 • 2 min
Nedeľa je Dňom hvezdární a planetárií

BRATISLAVA - Ako pozorovať čiastočné zatmenie Slnka očakávané 20. marca a veľa zaujímavostí zo zákulisia astronómie na Slovensku sa dozvedia všetci, čo sa v nedeľu 15. marca zúčastnia na podujatiach k Dňu hvezdární a planetárií.

slovakia

left justify in out

Na stretnutie pod hviezdami po celom Slovensku pozývajú v poslednú nedeľu astronomickej zimy organizátori - Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo a Slovenský zväz astronómov do 13 zapojených inštitúcií, hvezdární a planetárií po celom Slovensku. Všetci čo sa chcú zúčastniť Dňa hvezdární a planetárií 2015, môžu si vybrať zo zoznamu plánovaných podujatí pre tento deň na Slovensku, ktorý je zverejnený na https://www.szaa.org/dpah/list.php. Napríklad Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove pozýva v nedeľu od 14:00 do 17:00 na program v novom digitálnom planetáriu a prehliadku svojej expozície. Začiatok predstavenia je každú celú hodinu. Ak bude jasná obloha bude sa v Hurbanove do 16:00 pozorovať Slnko.

 

Programy k Dňu hvezdární a planetárií avizujú aj Hvezdáreň v Partizánskom, Hvezdáreň a planetárium v Prešove, Solar Hvezdáreň Senec, Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, Hvezdáreň v Rimavskej Sobote, Krajské osvetové stredisko v Nitre, Hvezdáreň v Medzeve, Hvezdáreň v Banskej Bystrici, Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, Hvezdáreň a planetárium v Košiciach a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove. Astronomické pracoviská na Slovensku, ale aj možnosti sledovania nebeských úkazov podľa jasu nočnej oblohy možno nájsť na astronomickej mape Slovenska, na internetovej adrese - https://www.szaa.org/mapa/map.html. 

 

Ako píšu organizátori Dňa hvezdární a planetárií na webstránke k akcii - https://dhp2015.szaa.org/index.php, v minulých rokoch sa vo vybraných astronomických zariadeniach na Slovensku zvykol organizovať Európsky deň planetárií. Tam, kde planetáriu nemajú to bol Deň astronómie. Táto tradícia bola založená začiatkom 90-tych rokov 20. storočia z iniciatívy pracovníkov planetária z talianskej Brescie. "U nás sa ujala ako akýsi deň otvorených dverí pre verejnosť, ktorý bol i pozvánkou na celý astronomický rok. Verejnosť sa obvykle dozvedela o zaujímavých očakávaných astronomických úkazoch, akcia obsahovala i pestrý program pre deti, často spojený aj s pozorovaním." Na väčšej koordinácii a propagácii akcie a aj na zjednotení termínu sa na jeseň minulého roka dohodla Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku. "Rozhodli sa rozšíriť túto aktivitu a prezentovať odbornú a popularizačnú činnosť v slovenskej astronómii pod spoločným názvom Deň hvezdární a planetárií. Termín akcie bol pevne stanovený na poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou, teda pre tento rok na 15. marec 2015," píše sa na webstránke k Dňu hvezdární a planetárií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies