NEDEĽA, finále: V Afrike vzíde nový šampión, oba tábory si veria

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 11:58 • 2 min
NEDEĽA, finále: V Afrike vzíde nový šampión, oba tábory si veria

NEDEĽA, finále: V Afrike vzíde nový šampión, oba tábory si veria

slovakia

left justify in out

Nový futbalový majster sveta vzíde z nedeľňajšieho finálového zápasu 19. šampionátu v JAR medzi reprezentáciami Holandska a Španielska. Ani "Oranjes", ani "La Furia Espaňola" ešte nikdy na zlatú trofej nedočiahli, Holanďania zlyhali vo finále v rokoch 1974 aj 1978, úradujúci majstri Európy Španieli sa do boja o zlato pred turnajom v Afrike ešte nikdy nedostali.
      Pred 64. a posledným zápasom MS 2010 na johannesburskom futbalovom chráme Soccer City (výkop 20.30 SELČ) je isté, že prvýkrát získa titul európsky tím na inom kontinente ako jeho domovskom. Južná Amerika už ôsmykrát nebude mať zastúpenie v rozhodujúcom zápase, Európe sa to stalo len raz - na vôbec prvých MS v roku 1930, keď Uruguaj doma zdolal Argentínu 4:2. V roku 1950 v Brazílii sa rozhodujúci zápas síce odohral medzi Brazíliou a Uruguajom, no keďže sa hrala finálová skupina, nepovažuje sa za "regulárne" finále. No v prípade 18. "riadneho" finále to vyzeralo na úplne iné kontinentálne zloženie, keďže medzi elitnú šestnástku do vyraďovacej fázy postúpilo len 6 európskych zástupcov, vrátane nováčika zo Slovenska, resp. vo štvrťfinále boli štyria juhoamerickí reprezentanti a len traja európski. Lenže tí odpálili juhoamerické esá ako Argentínu, či Brazíliu. Isté je teda to, že k doterajšej elitnej sedmičke Brazília, Taliansko, Nemecko, Argentína, Uruguaj, Anglicko a Nemecko pribudne ôsmy majster sveta.
      Finálová konfrontácia historického turnaja na africkom kontinente má potenciál zaradiť sa medzi "klasické". Narazia na seba totiž predturnajoví favoriti, ktorí v prípade, že predvedú svetu ich najlepšiu hru, môžu vstúpiť na futbalové nebesia slávy vyárendované najväčším postavám dejín najpopulárnejšej kolektívnej hry. Oba tímy disponujú hráčskymi hviezdami svetového kalibru, skúsenosťami, technickými schopnosťami, výnimočným tímovým duchom, trénerskými stratégmi, jednoducho všetkým, čo noví šampióni potrebujú.
      Holanďania, ktorí na ceste do rozhodujúceho súboja turnaja vyradili po výhre 2:1 výber kouča Vladimíra Weissa, v JAR ešte nestratili ani bod. Aktuálne štvrtý tím rebríčka FIFA ťahá úctyhodnú sériu 25 zápasov bez prehry, z toho posledných desať vyhrali. Naposledy okúsili chuť prehry v priateľskom zápase s Austráliou v Eindhovene 6. septembra 2008 (1:2). Tréner Bert van Marwijk, ktorý dal zverencom pred finále dva dni voľna, nemá problémy so zranenými ani suspendovanými hráčmi, naopak, do zostavy sa mu vracajú po trestoch stredopoliar Nigel de Jong aj obranca Gregory van der Wiel. Kouč oranžových verí, že sa jeho výber Španielom vyrovnaná vo všetkých herných ukazovateľoch, hoci možno trochu zaostáva v jedinom - v kráse hry.
      "Hráme dobre, aj Španieli hrajú dobre, no o trošku atraktívnejšie. V tom sa im chceme vyrovnať. Dva roky sú najlepším mužstvom na svete a hrajú barcelonským štýlom. A nie sú to len silné individuality, keď stratia loptu, okamžite sa ju snažia získať aj najväčšie hviezdy. Ale to aj v našom tíme. Rešpektujeme ich, ale nebojíme sa ich. Je to veľká výzva hrať proti nim a zdolať ich vo finále MS. Nezaujíma ma, že celý svet hovorí o Španieloch ako o favoritoch. Obe krajiny chcú a môžu vyhrať. My veríme v seba," povedal holandský kouč. Môže sa dostať až za úroveň legendárnych trénerov Rinusa Michelsa a Ernsta Happela, ktorí doviedli Holandsko éry Johana Cruyffa, Johana Neeskensa, či Johnnyho Repa do finále MS, no neuspeli. V roku 1974 prehrali Holanďania v Nemecku s domácim výberom 1:2, o štyri roky tiež s domácou Argentínou 1:3 po predĺžení. Ani partia okolo Marca Van Bastena, Ruuda Gullita a Franka Rijkaarda nedokázala svoj triumf z ME 1988 napodobiť na svetovom fóre.
      Podľa 58-ročného Van Marwijka musí jeho tím vpredu hrať menej na náhodu a dostať španielsku obranu pod tlak. Hoci to sa na MS ešte nikomu nepodarilo, trio Arjen Robben, Wesley Sneijder a Robin van Persie by to mohlo dokázať. Práve špílmacher Interu Miláno je s 5 gólmi najlepší strelec turnaja so Španielom Davidom Villom. Holandsko dalo vo vyraďovacej fáze už 7 gólom Španieli postúpili po troch výsledkoch 1:0. Sneijder srší bojovnosťou: "Musíme zahodiť zábrany. Vyhrali sme každý zápas v kvalifikácii aj všetky tu na MS. nemôžeme dovoliť Španielsku, aby nás teraz zdolalo."
      Dvojnásobný európsky šampión z Pyrenejského polostrova odohral v semifinále proti Nemecku (1:0) najlepší zápas na šampionáte. Po úvodnej facke 0:1 so Švajčiarskom sa výber Vicente del Bosqueho zomkol, na jeho tradičnú hru krátkych a rýchlych prihrávok nik ešte zbraň nenašiel. "Ukázali sme, že vo veľkých zápasoch rastieme výkonom. Pre Španielsko je jedným z najväčších momentov, že sme vo finále. To sú dejiny a my ich chceme písať víťazne," nechal sa počuť Villa, ktorý si to so Sneijderom zrejme rozdá v priamom súboji o korunu kráľa strelcov. Del Bosquemu nechýba dôležitý zranený či suspendovaný hráč, obavy mu robí trochu len istý nedôraz v zakončení gólových šancí: "Možno pred bránou trošku strácame rozhodnosť, ale to je vo futbale tá najťažšia vec. Rozhodujúce pre nás bude, aby sme si zachovali dôveru v náš koncept hry a dodržali ho aj proti Holanďanom. Okrem dobrých organizácií hry na oboch stranách by mohli rozhodnúť individuálne schopnosti jedincov."
      Skúsený stratég, ktorý pred nahradením strelecky mlčiaceho Fernanda Torresa útočníkom Pedrom až trikrát poslal do ohňa rovnakú základnú jedenástku, naznačil, že v osvedčenej zostave nemieni robiť veľké zmeny. "V doterajších šiestich zápasoch pracujeme s istým blokom hráčov. Preto si nemyslím, že by sme mali veľa meniť." Španielsko sa bude opäť spoliehať na nepriepustnú obranu s vodcom Carlesom Puyolom, ktorá súperom umožnila na šampionáte streliť len dva góly, rozhodujúcim faktorom sa môže stať aj opätovné nasadenie Pedra. Dvadsaťdvaročný hráč s celým menom Pedro Eliezer Rodríguez Ledesma z FC Barcelona má za sebou skvelú sezónu 2009/2010, keď sa stal vôbec prvým hráčom, ktorý strelil aspoň jeden gól v každej zo šiestich súťaží, v ktorých nastúpil - v La Lige, v Copa del Rey, v španielskom Superpohári, v Lige majstrov, v európskom Superpohári a MS klubov FIFA 2009. No a o španielskom strede poľa netreba vôbec debatovať, to je výnimočná kategória v súčasnom futbale.
      Zápas zverila FIFA do rúk 38-ročného Howarda Webba z Anglicka. Bývalý policajný úradník rozhodoval na MS 2010 tri zápasy, medzi nimi rozhodujúci duel F-skupiny Slovensko - Taliansko (3:2), v ktorom podal aj s asistentmi na čiarach bezchybný výkon. Okrem toho sa predstavil v skupinovom súboji Španielsko - Švajčiarsko (0:1) a v osemfinále Brazília - Chile (3:0). V troch dueloch neudelil ani jednu červenú kartu a nenariadil penaltu. Webb a jeho asistenti Darren Cann a Mike Mullarkey v máji rozhodovali aj finále Ligy majstrov 2009/2010 medzi Interom Miláno a Bayernom Mníchov v Madride.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies