Nedávnu mimoriadnu situáciu na ISS nespôsobil mikrometeorit, ale chyba konštruktéra

NETKY.SK • 5 September 2018, 09:13 • 2 min
Nedávnu mimoriadnu situáciu na ISS nespôsobil mikrometeorit, ale chyba konštruktéra

MOSKVA - Komisia, ktorá vyšetruje nedávnu mimoriadnu situáciu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ukončí svoju prácu v polovici septembra.

slovakia

left justify in out

Podľa vesmírnej agentúry Roskosmos o tom v noci na stredu informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

 

Riaditeľ Roskosmosu Dmitrija Rogozina uviedol, že vesmírny modul Sojuz MS-09, ktorý je spojený s ISS, bol poškodený zvnútra. Spoločnosť RKK Energija skúma všetky možné verzie, ale tú, že kozmickú loď zasiahol mikrometeorit, už vylúčila. Rogozin uviedol, že sa preverujú všetky doklady z výrobného procesu, aby sa zistilo, kto všetko mal prístup ku kozmickej lodi, aké na nej boli vykonávané práce a kto ich výsledok kontroloval.

 

Ruské médiá medzičasom informovali, že únik vzduchu z vesmírneho modulu spôsobil niektorý z montérov ešte na zemi, ktorý údajne omylom vŕtačkou poškodil opláštenie a aby sa na chybu neprišlo, dieru s priemerom asi dva milimetre zaplátal. Tesniaca hmota sa však po asi dvoch mesiacoch vo vesmíre vysušila a rozdrobila a zo Sojuzu začal unikať vzduch. K poškodeniu mohlo dôjsť ešte na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane.

 

K tejto mimoriadnej situácii na ISS došlo 30. augusta, pričom sa prejavila náhlym poklesom tlaku. Posádka ISS postupnou hermetizáciou jednotlivých sekcií ISS a k nej pripojených modulov našla trhlinu vo vonkajšom plášti Sojuzu MS-09. Ešte v ten istý večer sa ju podarilo utesniť pomocou epoxidovej silice a tlak na ISS sa stabilizoval. Ďalší deň kozmonauti "záplatu" ešte spevnili ďalšou vrstvou hermetického materiálu.

 

Na palube ISS sa v súčasnosti nachádza šesť členov posádky: veliteľ Drew Feustel, letoví inžinieri Ricky Arnold a Serena Auňónová-Chancellorová z americkej vesmírnej agentúry NASA, Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ruskí kozmonauti Oleg Artemjev a Sergej Prokopjev.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies